Szeretet nélkül semmik vagyunk!

Megjelent a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatóinak legújabb, meséket tartalmazó kötete Bikamipesko Manush! Szeretet nélkül semmik vagyunk! - Mesék a szakkollégisták tollaiból 2. címmel.

a könyv borítólapja

A történetek szerzőinek fele már nem szakkollégista, hanem szakmájuk elhivatott és felelősségteljes képviselői, néhányan már pedig szülők is. Az első kötethez hasonlóan ebben a könyvben is a szerzők saját élettörténete, tapasztalata és élménye köszön vissza. Azonban ezek a mesék mélyebb és komolyabb üzenetet hordoznak magukban, melyek érettebb korosztályt céloznak meg. Van közöttük humoros történet is, melyből megtudhatjuk, hogyan előzi meg a citrom a rákot, vagy romantikus állatmese egy tapsiról, aki rendes hapsi. Családi drámának lehetünk tanúi Az élet nem játék című történetben, a testvéri szeretet erejét érezhetjük Az őszinteség ereje című írásban, és az örök szerelemnek a cigányasszony történetében. Az álmok valóra váltására, célok elérésére inspirál a kanalas történet, a szegény sorsú lány vagy Sándor és a hegedű esete is. Minden műnek üzenete van, melyet a szerzők közölni szerettek volna. A Szakkollégium ezeket közvetíti könyvbe foglalva lovári nyelven is, egyedi rajzokkal illusztrálva.

Az első kötet a fiatalabb korosztályt célozta meg, jelen kötetünk történeteit inkább a fiatalok és felnőttek számára ajánljuk szeretettel.

A magyar és lovári nyelvű mesegyűjtemény az NTP-SZKOLL-21-0001 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósult meg.

Szöveg: Ekert Anna