Szeptember 1. – az egyházi év kezdete

Szeptember 1-jén nemcsak a tanév kezdődik el, a bizánci egyházban ekkor veszi kezdetét a liturgikus év is. Ferenc pápa erre a napra teremtésvédelmi imanapot hirdetett.

erdő

A liturgikus újévet indiktionnak is nevezik. A hagyomány kezdete a 325-ös I. Egyetemes Zsinat atyáihoz köthető, s ehhez a bizánci egyház a mai napig igazodik.

Ezen a napon a Szent Egyház arra emlékezik, hogy az Úr Jézus Krisztus felolvasta a názáreti zsinagógában Izajás próféciáját (Iz 61, 1-2) az Úr kegyelmének esztendejéről (Lk 4, 16-22). Az Úr ezen olvasmányában a bizánciak utalást láttak az újesztendő ünneplésére; az Egyház hagyománya ezt az eseményt szeptember 1-vel kapcsolta össze.

Az egyházi évet az egyes ünnepek történései alapján három részre oszthatjuk fel: az első rész az újévtől, szeptember 1-jétől karácsonyig, vagyis az Istenszülő születésétől Krisztus születéséig tartó idő. A második rész Krisztus születésétől a mennybemenetel ünnepzárásáig számított időszak: ez az Üdvözítő földi életéről tanít minket, a harmadik rész pünkösdtől augusztus 31-ig tart.

Szeptember 1-jét Ferenc pápa 2015-ben a Teremtés gondozásának imavilágnapjává jelölte ki. „Halld meg a teremtés hangját” – így szól az idei, a teremtett világ védelmének szentelt hónap témája és felhívása. Ez az ökumenikus időszak szeptember 1-jén kezdődik a teremtett világ megőrzéséért szóló imádság világnapjával, és október 4-én, Szent Ferenc ünnepén ér véget. Ferenc pápa erre a napra írt üzenete a mellékletben olvasható.

Címkék
Csatolmány