Szépséges Pászka

Harmadik alkalommal került megrendezésre a „Szépséges Pászka” elnevezésű görögkatolikus nap Miskolcon.

Plakát

Idén április 1-jén, immár harmadik alkalommal adott otthont a miskolci Művészetek Háza annak a kulturális rendezvénynek, mellyel az egyházmegye a feltámadás örömét hirdeti a templom falain kívül is.

A Miskolci Egyházmegye még csak egy éves, de jogelődje, az Exarchátus öt éve működik két megyére is kiterjedő szervezeti egységként, miskolci székhelyű, saját püspökkel. Az öt év alatt - különösen az utóbbi egy évben – számos jelentőségteljes változást élt meg. Egyike ezeknek a nevelés-oktatás területét érintő szerepvállalás.

Az egyházmegye jelenleg tizenhárom köznevelési intézményt működtet, bölcsödétől egyetemi kollégiumig. Ezek közül több 2011-ben került egyházmegyei fenntartásba. Egy ötéves időszak lezárásaként most főként a gyermekek és diákok kaptak szerepet az edelényi, homrogdi, kazincbarcikai, miskolci, selyebi, sárospataki és rakacaszendi intézményekből. A bemutatott előadások műfaja széles skálán mozgott, minden intézmény más-más területen állította színpadra versben, prózában, zenében vagy éppen táncban tehetséges tanulóit. Kicsik és nagyobbak szívüket-lelküket is hozzáadták a produkciókhoz, hogy igazán színvonalas élményt nyújtsanak a nézőknek; Kocsis Fülöp érsek-metropolitának, polgármestereknek, intézményvezetőknek és vendégeknek.

A bemutatók után Orosz Atanáz megyéspüspök a „Miskolci Egyházmegye elismert munkatársa” cím adományozásával köszönte meg hat évtizedes önzetlen munkáját és imáit dr. Fedor István főorvos úrnak, majd közös éneklés és az egyházközségek pászkáinak megszentelése következett.

A Pászka szó a keresztény ember számár a Húsvét titkát, de a halálból az életre való átmenet jelentését is hordozza. Ünnepi kánonjaink gyönyörű jelzőkkel próbálják szavakba önteni a szó lényegét: titokteljes, szentséges, legtiszteltebb és szépséges. Ez utóbbit is hirdetik tetteink és szavaink, mondta püspök atya zárszavában és kérte, hogy az új, mennyei Jeruzsálem harmóniája adjon erőt már ebben az egyensúlyvesztett világban is: „Krisztus föltámadt!” „Valóban föltámadt”.

A rendezvényen képeken  Szépséges Pászka I. és Szépséges Pászka II. linkeken érhető el.

A rendezvény zárása HANGFELVÉTELEN

Címkék