Szent Erzsébet zarándoklat egyházmegyénkben

A Miskolci Egyházmegye 2018. június 27-29. között Szent Erzsébet zarándoklatot szervezett, idén Abaújszántó és Sárospatak között. A zarándoklaton most Szent Lászlótól az apostolokig (Szent Péter és Pál) témakör állt a középpontban.

csoportkép

Szerdán korán reggel, szemerkélő esőben gyülekezett a csapat Abaújszántón a görögkatolikus templomnál. A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény tanácsadói, nevelői és a nevelt gyermekek is csatlakoztak zarándoklathoz. Dudás László atya vezette reggeli imaórával kezdődött a lelki felkészülés az  első szakaszra.  Máriához szóló imádságos énekekkel indultak útra, közben az út menti keresztek újabb imádságra és hódolati énekekre hívta a részvevőket.

csoporkép a templomban

Az Aranyosi-völgy bejáratánál, az Aranyos nevű kis település táblánál pihentek meg először, ahol az Abaújszántóról érkezett  csoport is csatlakozott  hozzájuk. Szabó Irén, etnográfus-történész, a zarándoklat egyik résztvevője beszélt a hely érdekességeiről, történetéről. majd itt,  a csodálatos, természeti szépségekben gazdag völgyön keresztül folytatták útjukat. A völgyből kiérve következett a csend szakasz az Erdész – forrás pihenőig. A pihenőnél Obbágy László atya szervezésében ebéd várta a csoportot.  

Aranyos

Csepergő esőben folytatták útjukat, így fellélegezve pillantották meg Erdőbénye tábláját késő délután. Az esti vecsernyén püspök atya a zarándoklat témájához kapcsolódva mondott homíliát.  Kifejtette, hogy a Szentek nyomában történő zarándoklat során ők a példaképek, őket igyekszenek követni.  Szent László napján indult el zarándoklat, a következő nap Szent Kristóf tiszteletére rendelt, „aki, a leghatalmasabb úr szolgálatába akart állni” és rátalált Krisztusra. Este a szálláson még közös játékra is jutott idő.

útelágazás

A második nap is imaórával kezdődött, utána  Szabó Roland atya vezetésével és Pál Miklós atya autós kíséretével Olaszliszka felé vették az irányt. Roland atya az út menti kereszteknél elhelyezett virágokról osztotta meg gondolatait. A nap folyamán beiktatott  újabb csend szakasz segítette a mélyebb elmélyülést. Olaszliszkán a zarándokközpontban Miklós atya és Fekete Gyula polgármester ebéddel várta a megfáradtakat. Olaszliszkán a Szent Erzsébet szobor megtekintése után, a 2012-ben felszentelt Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomba mentek egy rövid hálaadásra. Este Bodrogolasziba érve a nap zárásaként Péter-Pál vecsernyén vettek részt Roland atya vezetésével.  

csoportkép Sárospataknál                                                                          

Az utolsó napon, a kora reggeli imaóra alatt  volt lehetőség gyónásra is, amely a zarándoklaton résztvevőkben felszínre kerülő, mélyen a szívükben hordozott lelki tehertől való megszabadulásra is lehetőséget kínált. Az egybekovácsolódott zarándokcsoport a cél felé tartva Máriához szóló énekekkel, megkönnyebbülten lépkedett Sárospatak főutcáján Péter és Pál főapostolok ünnepén.

csoportkép a templomnál

A Szent Liturgiát Atanáz püspök vezette a sárospataki görögkatolikus templomban.  Délután a sárospataki várat látogatták meg, majd a Bazilika, és az ott őrzött Szent Erzsébet ereklyének – a zarándoklat védőszentjének – megtekintése következett. Itt adtak hálát a Jóistennek és Szent Erzsébetnek az együttlétért, a kézzel fogható szeretetért, amely mindenkiből sugárzott. A Szent Erzsébet házban fejeződött be az idei zarándoklat. 

Kucsmáné Deák Gabriella

TOVÁBBI KÉPEK (Kucsma Krisztián)

Címkék