Szent Erzsébet és Szent Miklós rózsatövei Ózdon

Az Ózdi Görögkatolikus Parókia szintén élt azzal a lehetőséggel, amelyet az Agrárminisztérium kínált fel idén ősszel egyházmegyénk parókiáinak is, miszerint az összetartozás, és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jeleként rózsatöveket ajándékoznak templomainknak.

rózsaültetés

Parókiánk előkertjében egy külön erre az alkalomra kialakított virágládát helyeztünk el, amely a templomunkhoz hasonlóan nyolc szögletű lett. Ezen a hétvégén kerültek elhelyezésre ebbe azok a nemesített rózsatövek, amelyeket Szent Erzsébet, és Szent Miklós nevére keresztelt a rózsanemesítő kertész.

rózsaültetés

Mind a két szent történetéhez kapcsolódik rózsához fűződő esemény. Szent Erzsébetet gyakran ábrázoljuk rózsákkal a kezében ikonjainkon, arra az eseményre utalva, amikor ő a szegényeken segített, de a másik szenthez kötődően is megjelenik a rózsa, hiszen amikor Szent Miklós püspök csontjait Bari városába szállították, a feljegyzések szerint   azok nagyon különleges rózsa illatot árasztottak.

rózsatő és a lányok

 A jelenlévő hittanosok közül a lányok az „Erzsébet tövet”, a fiúk a „Miklós tövet” fogadták jelképesen örökbe, és tettek ígéretet azok gondozására. Bízunk benne, hogy 2021 szeptemberében mi is friss rózsaszálakat vihetünk majd magunkkal a zarándoklatunkra, amikor is a Miskolci Egyházmegye többi parókiáival együtt veszünk részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Budapesten.

Bodnár Dániel, parókus

 

 

Címkék