Szakkolisként Rómában

Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat képviselői Rómában tettek tanúságot tíz éve tartó munkájukról.

csoportkép Ferenc pápával

A miskolci szakkollégiumot  Makkai László atya, a kollégium igazgatója, és három diák, Budai Amanda, Horváth Fatime és Kohut Brigitta képviselte. Az útról  Budai Amanda írt élménybeszámolót:

"A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 10. Évfordulójának alkalmából két szakkollégista társammal egy olyan élményben lehetett részünk, amelyet soha nem feledünk el.

Izgatottan indultunk el, s az út során folyamatosan csatlakoztak hozzánk az ország 11 szakkollégiumából a hallgatók, vezetők, kísérők.

A hosszú út első célállomása Assisi gyönyörű városa volt. Egészen csodálatos volt az a látvány, ami fogadott minket. Egy eső nélküli szivárvány aranyozta be az első reggelünket. A középkori hangulatú szűk utcácskákon sétálva szinte mindenhol fellelhetünk valami épületet, emlékművet, amely Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik. Több emlékművet is megtekintettünk, amelyek az UNESCO világörökség részét képezik. Jártunk az Assisi Szent Ferenc Bazilikában, ahol láthattuk Szent Ferenc sírját, szülőházát, s a híres Giotto és tanítványainak freskóit is szemügyre vehettük. A Szent-Klára bazilikát is meglátogattuk, ahol megtalálható az a san damianoi feszület, mely szintén Ferenchez kötődik.

Ahogyan a mondás is tartja, minden út Rómába vezet, nem volt ez másképp a mi esetünkben sem. Megnéztük a város látnivalóit, viszonylag rövid idő alatt számos helyre sikerült eljutnunk. Mintha egy élő történelemkönyv lenne az ember kezében, ahogyan sétál az ókori monumentumok között. Minden szemet kápráztató volt. Volt két esemény, ami azonban igazán meghatározó volt utazásunk során.

csaoportkép Atanáz püspökkel

A Római Magyar Akadémián egy konferencia keretében mutatkozhattunk be a nagyvilágnak, ami úgy gondolom, igazán nagy dolog. Olyan előadásokat hallhattunk nem mindennapi személyektől, amik szívhez szólóak voltak. Hadd emeljem ki személyes kedvencemet, Őexcellenciája  Habsburg-Lotaringiai Eduárd előadását, mely József főherceg és a cigányság szoros kapcsolatáról szólt. Nagyon tetszett, hogy az előadó magyar nyelven is beszélt hozzánk, s egy olyan történetet hallhattunk, ami megállná a helyét az iskolai történelem órákon is. A Miskolci Egyházmegye püspöke, Dr. Orosz Atanáz atya beszédében kiemelte a szakkollégiumi hálózat ökumenikus együttműködését, mely szintén fontos üzenetet hordoz a KRSZH életében.

A másik legnagyobb élmény az a Vatikánban tartott pápai audiencia volt. Nemcsak találkozhattunk a pápával, de személyesen fogadta is a delegációnkat, magyarul köszöntött minket, s mindenkit megajándékozott egy rózsafüzérrel. Ez egy olyan felemelő érzés volt, ami talán nem sokszor fordul elő mindennapi életünkben.

A hazafelé tartó út előtt Velence városát is megcsodálhattuk. A tenger közelsége, a finom kávék, a mediterrán hangulat, mind azt sugallták: bárcsak tovább maradhatnánk.

S nem utolsó sorban meg kell említenem, hogy a felejthetetlen élmények mellett új barátságokat is kötöttünk, amik azért is különlegesek, mert az ország különböző pontjairól érkeztünk, s így lehetőségünk volt egymást jobban megismerni.

Azt gondolom, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk, hogy ez a zarándoklat létrejöhetett, örökre szóló élményeket élhettünk meg együtt, s talán már soha nem térünk vissza ilyen formában, de amint azt tudjuk: Isten útjai kifürkészhetetlenek…"

Címkék