Sikeres roma nők között ...

A hétvégén megrendezett Sikeres roma nők konferencián mutatták be azt a napokban megjelent interjúkötetet, amelynek egyik szereplője dr. Baloghné Beri Hilda tisztelendő asszony.

könyvborító

A rendezvényről Budai Katalin, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatója számolt be:

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szervezete 2020. március 6-án megrendezte a „Sikeres roma nők” című konferenciáját, amire meghívást kapott kollégiumunk is. Nagy örömmel és büszkeséggel vettünk részt, munkatársak és hallgatók is a rendezvényen, hisz bemutatásra került a Roma Nők Egymás Közt című interjúkötet, melynek egyik szereplője volt szakkollégistánk és későbbi munkatárs, dr. Baloghné Beri Hilda lett.

csoportkép a munkatársakkal

A könyv különlegességét nem csak a benne szereplő sikeres roma nők története jelentette, hanem Kunhegyesi Ferenc festőművész illusztrációi is. Az intézetben kiállított alkotások színvilága és a hölgyek sajátos ábrázolása mindenki tetszését elnyerte.

A nőnapi könyvbemutató, szakmai konferencia és kiállítás, Fűrész Tünde a KINCS elnökének köszöntőjével kezdődött, aki megköszönte Raffael Mónika a Roma nők egymás közt című kötet szerkesztőjének nagyszerű munkáját. Az interjúk során nagyon sok pozitív élménnyel és lenyűgöző életutak megismerésével gazdagodott a szerkesztő.

csoportkép

Kunhegyesi Ferenc is köszöntötte a megjelenteket és a közelgő nőnap alkalmából külön a hölgyeket. „Csodálatos lényeknek” nevezte és Márai Sándor Füveskönyvéből idézve fejezte ki milyen hálás azért, hogy mi nők létezünk. Ezt követően Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos nyitotta meg a szakmai konferenciát. Előadásában; Úton - Felzárkózó települések, elmondta az a legfontosabb dolog, hogy jelen kell lenni a településeken, hogy ezzel a jelenléttel nyomot hagyunk az emberekben.

Langerné Victor Katalin

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár - Roma nők, mint rejtett erőforrások - kiemelte, hogy a roma nők jelenléte kincs az országnak, egy nagyon erős kapocs van köztük és a nem roma nők között: a gyermeknevelés, azaz az anyai lét. Járóka Lívia az európai parlament alelnöke, a harmadik előadó, habár személyesen nem tudott jelen lenni, üzenetében fejezte ki, milyen fontos szerepe van ennek a könyvnek; vízválasztó a roma nők számára. Szerinte a nőkben olyan erő van, ami a nemzet motorját hajtja. Dr. Lovászy László miniszteri biztos volt a következő, aki ismertette a felzárkózás és társadalmi jövőképesség című előadásában az általuk elért kutatási eredményeket.A szakmai konferenciát Antal István a kutatóközpont vezetője zárta, a KINCS Társadalmi Csoportok Kutatásközpont kutatásait mutatta be.

kerekasztal-beszélgetés

A rendezvény második részében egy kerekasztal-beszélgetés zajlott, aminek résztvevői az interjúkötet szereplői, moderátora pedig maga a szerkesztő, Raffael Mónika volt.

A Roma nők egymás közt c. kötetben mesélnek életükről:

Varga Erika, divattervező Romani Design;

Dr. Révész Heléna, belgyógyász;

Baranyi Marcsi, újságíró, szociális szakember;

Ficz Emma, kisebbségpolitikus, művelődésszervező, kormányfőtanácsos;

Dr. Orosz Zsuzsanna, biológus, rákkutató, egyetemi adjunktus;

Farkasné Raffael Márta, óvodapedagógus;

Horváth Erika, diplomata, konzul;

Dr. Véberné Rostás Krisztina, szociálpolitikus, politológus;

Oláhné Balogh Tímea, szociálpolitikus, Roma Láng Egyesület elnöke;

Dr. Lakatos Szilvia, egyetemi adjunktus, Khetanipe Egyesület elnöke;

Dr. Járóka Lívia Renáta, az európai parlament alelnöke;

Dr. Baloghné Beri Hilda, jogi asszisztens, munkaügyi kapcsolatok tanácsadó.

a könyv lapja

A moderátor kérdéseire adott válaszokból kiderülhetett a hallgatóság számára, hogy az ott ülő nők sikerességének története mennyire példaértékű, hogy a sok nehézség és akadály ellenére, ami a származásukból származott, nem adták föl és elérték céljukat.

Dr. Baloghné Beri Hilda elmondta, büszke arra, hogy mert álmodni, büszke családjára, kétéves kislányára, férjére, dr. Balogh Győzőre, aki görögkatolikus pap és a Rakacán folytatott munkájukra. Elmondta, hogy a tanulmányaiban sokat segített neki a szakkollégium, az ott dolgozók és hallgatótársai, akik folyamatosan biztatták, s támogatták a céljai elérésében. Hilda, szakkollégistaként és munkatársként is sokat tett a közösségért, elhivatottsága és kitartása mindig példa volt számunkra.

Hilda és Győző

A konferencia végén a szakkollégium igazgatója és munkatársa büszkeséggel a szívében, mi kollégisták pedig egy nagy adag motivációval távoztunk. A  tizenkét roma nő példája remélem, sok-sok ember számára erőt ad majd.

 

Címkék