Ruszin konferencia Nyíregyházán

A Charta XXI Egyesület és az Országos Ruszin Önkormányzat közös szervezésében „Együtt az úton – magyarok és ruszinok” címmel konferencia zajlott a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán 2018. február 3-án.

A konferencián Kocsis Fülöp

A rendezvény fővédnöke Kocsis Fülöp metropolita volt, de jelenlétével megtisztelte a konferenciát a másik két görögkatolikus hierarcha is; Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska A. Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója.

Köszöntő beszédében Kocsis Fülöp arról beszélt, hogy identitásunk megtartása milyen fontos ebben a globalizálódó világban. A székely himnusz soraiban („maroknyi székely, porlik, mint a szikla”) olyan igazság fogalmazódik meg, mely minden kisebbségre vonatkoztatható, amelyet belülről és kívülről egyaránt ér támadás. A megmaradás záloga ugyanakkor a történelem Urába vetett hitünkben van, abban, hogy a ránk bízott értékeket és hagyományokat felelősséggel továbbvigyük.

a konferencia résztvevői

„A mi görögkatolikusságunk a maga kisebbségével most nem a támadások össztüzében él, mint sok évszázadon keresztül, s ez elmondható a magyarországi ruszin közösségről is, de ez nem tétlenségre, hanem annál inkább cselekvésre késztet.” – fogalmazott az egyházfő.

Az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke, Kramarenko Viktor bemutatta a nemzetiségi törvénynek köszönhetően húsz éve fennálló önkormányzatot, felépítését és tevékenységeit.

A két megyei és negyvennégy települési önkormányzattal rendelkező közösségbe a 2011-es népszámlálás alapján 3882 ruszin tartozik, 46% görögkatolikus vallású, így nem véletlen, hogy a görögkatolikus egyházzal szoros kapcsolatot ápol. A Debreceneben épülő görögkatolikus ruszin közösségi ház, melynek idén várható az átadása, ezt a kapcsolatot szorosabbra fűzi a jövőben.

konferencia

Giricz Vera, a ruszin nemzetiségi szószóló a parlamentben működő szószólói intézményről beszélt, amely egy ilyen kis létszámú nemzetiségnek igen jelentős segítséget biztosít a törvényt alkotókkal és a végrehajtó hatalommal folytatott párbeszéd során.

Szószóló asszony így fogalmazott „A vallásunk záloga annak, hogy még mindig vagyunk.” A ruszin közösség 2011 óta igen aktív.

A konferencia levezető elnöke Surján László volt, a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megálmodója, ennek a konferenciának a főszervezője.A programot nemzeti identitás kialakulásáról tartott zárszavával Surján László zárja.

A konferencia anyagából még idén kiadvány készül.

Forrás és fotók: Nyíregyházi Egyházmegye
 

Címkék