Roma Kultúra Nap Rakacaszenden és Martonyiban

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Rakacaszendi Görögkatolikus Parókia közös szervezésében került megrendezésre a Roma Kultúra Nap június 24-én vasárnap.

az összetartozás ernyője

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Rakacaszendi Görögkatolikus Parókia közös szervezésében került megrendezésre az EFOP-1.3.7-17-2017-00236 „Legyetek jók, ha tudtok” című pályázat keretein belül a Roma Kultúra Nap június 24-én vasárnap. A rendezvény két helyszínen egymást követően zajlott, ahol izgalmas programok várták az ide látogatókat.  

A felnőttek csatlakozhattak a gulyás-főzés folyamataiba, a gyermekek részére pedig egész nap érdekes játékok, arc- és testfestés illetve ugrálóvár állt rendelkezésre. A tréningcsapat vezetésével állomásokon mehettek végig az érdeklődők; csak néhányat említve ezek közül:  tolószékes akadálypálya, fűszer-felismerés szaglás alapján, eszközfelismerés tapintás alapján. A foglalkozások fő célja az volt, hogy az egészséges emberek átélhessék, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a sérülteknek nap, mint nap.

kerekesszékes akadály

A közösségi lét fontosságát hangsúlyozta az „összetartozás ernyője”, amit egy hatalmas, színes, kör alakú ejtőernyőként kell elképzelni. A középen elhelyezett színes labdák akkor repülnek fel az égbe, ha 12 játékos egyszerre mozgatja

A rakacaszendi program megnyitója a reggel nyolc órakor kezdődő Szent Liturgia volt a templomban, majd fél 10-kor már a színpadon szerepeltek a pályázatban részt vevő Nem Adom Fel Ház és a Tanoda gyermekei, akik énekeltek és szavaltak. A fellépésre Tóth Krisztina drámapedagógus és Kondás András görögkatolikus lelkész készítette fel a gyermekeket.

a gyerekek előadás közben

Ezt követően a színpadon vallásos énekeket hallhattunk a szendrőládi roma Cursilló előadásában, akik tanúságot tettek hitükről. A fellépés során több roma hangszer biztosította a cigány énekek alapját. Az ismert dallamokat közösen énekelték a programon résztvevőkkel. A kórus vezetője, Jenő, kannázás közben olyan különleges hangokat csalt elő hangszeréből, amit sokan nem is gondoltak volna, hogy ezeket ki lehet hozni egy közönséges tejes kannából.

a cursillosok

Az eddig megalapozott hangulatot fokozta a Nem Adom Fel Együttes, akik sérült zenészekből álltak össze, hirdetve ezzel fő hitvallásukat, hogy „soha nem adják fel”! Kiemelkedő hangi adottságokkal rendelkezik az együttes látássérült énekesnője Marika, akinek a hangja rabul ejtette a közönséget.

az együttes

Végül a színpadi produkciók sorát Nótár Mary fellépése zárta illetve egy közös ebéd. A programok alatt három üstben készült a babgulyás, amiből bőven jutott elvitelre is az embereknek.

Nótár MAry

A program 13:00-kor fejeződött be Rakacaszenden, illetve kezdődött gyors átutazást követően Martonyiban. A programelemek egyrészt ugyanezek voltak, másrészt kiegészült a „vak boksz-al” és a kerekes-székes Tóth Károly megható művészi előadásával.

boksz

A látottak és a hallottak alapján elmondható, hogy ezeken a településeken kiemelkedő jelentőségű volt a Roma Kultúra Nap, hiszen olyan közösségi élményeket kaptak az emberek, amit nem tapasztalnak a mindennapjaik során.

arcfestés

Kondás András, parókus

Címkék