Pálosan szép az élet! – vándorkiállítás Bükkszentléleken

A Pálos rendtörténeti buszos vándorkiállítás július 26-ig látogatható Miskolc közelében, Bükkszentléleken.

busz

A Pálos Rend megszervezője, Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából 2020. január 20-án, a Szent István Bazilikában nyílt meg a Boldog Özséb-év, és a Pálosan szép az élet! című buszos vándorkiállítás is.

A vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem.

kiállítás

A kiállítás koncepciója – kapcsolódva a címhez: Pálosan szép az élet!  – rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja – hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma.

A nyolc részből, nyolc egymástól némiképp elkülönített tételből álló tárlat részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze. 

Az egy-egy boldogságmondáshoz kapcsolódó különböző témák nem a rendtörténet kronológiáját követik, hanem bizonyos megközelítéseket emelnek ki. 

kiállítás
A több ponton is interaktív, magyar nyelvű kiállítás felületein viszonylag kevés szöveg szerepel, amely a magyarul nem értő látogató számára QR-kódok útján, vagy – okostelefon, illetve internetkapcsolat híján – vezetőfüzetben olvasható angol és lengyel nyelven is.

Virtuálisan végiglapozhatja a látogató a legdíszesebb magyar nyelvemlékkódexet, Informatikai eszköz segítségével tekintheti végig a néző Esztergomi Boldog Özséb számos ábrázolását, illetve az 1950 előtti és az 1989 utáni pálos élet fotóit.

Hangsúlyos szerepet kap a kiállításban a lengyelországi Częstochowa, a mai rendi központ 1382-es alapítása, valamint az ott őrzött Fekete Madonna ikon és annak több magyarországi másolata, illetve a lengyel tartomány 1786 utáni, illetve az 1934-es magyarországi újraindulással kapcsolatos kulcsszerepe.

Forrás és fotók: https://www.facebook.com/palosbusz/

Bükkszentléleken a busz vasárnap 17 óráig látogatható. A szomszéd vendégház vezetője, Jacsó Tibor is segítséget nyújt.

 

Címkék