Ötéves a Gyermekvédelmi Intézmény

Az elmúlt öt év munkájáért adtak hálát Tolcsván.

torta

A tolcsvai központtal működő Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény öt évvel ezelőtt, 2014. január 1-én került egyházmegyei fenntartásba. Azóta minden évben az árvagondozó szent tiszteletének emléknapján közös ünnepséget rendeznek. Délelőtt a tolcsvai görögkatolikus templomban hálaadó Szent Liturgián vettek részt a tizenegy lakásotthon dolgozói és lakói, valamint nevelőszülők és gondozottak. A liturgiát Tyukodi Attila atya vezette, homíliát Orosz Atanáz mondott. A püspök az aznap olvasott evangéliumi szakasz soraira irányította a hallgatóság figyelmét: »Íme, a szolgám, akit választottam, (…) Nem vitázik, és nem kiált, senki sem hallja a tereken a hangját. A megroppant nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja el «. (Mt 12, 18). A Jézus szelídségével tevékenykedő Szent Zotikosz példával szolgál mindennapjainkhoz.

Atanáz püspök

Az ünnepség szokásosan a Mikro-térségi Integrált Szolgáltató Központban folytatódott. Először Ivancsóné Hajas Ágnes egy rövid, képekkel illusztrált tartott előadást az átadás előtt álló Szent Tekla Anyás-csecsemő Otthonról, tervezett működéséről, majd a gyermekek kis műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket. Itt került sor a gyermekvédelemben dolgozók munkájának elismerésére; igazgatói és püspöki dicséretek átadására, valamint az Árvagondozó Szent Zotikosz Díj adományozására.

a díj

Idén az Árvagondozó Szent Zotikosz Díjban Koscsó Miklósné nevelőszülői tanácsadó részesült. Gyermekek között eltöltött harminchét éves pályafutását általános iskolában kezdete. A gyermekvédelem felé 2010-ben fordult, először mint család és utógondozó, majd gyermekfelügyelő, majd mint nevelőszülői tanácsadó. Jelenleg tizenöt nevelőcsaládban segíti, kíséri figyelemmel a több mint harmincöt gyermek sorsának alakulását. „Munkájában lelkiismeretes, gyakorlatias, gyermekekhez, munkatársaihoz való viszonyát a szereteten alapuló elfogadó, támogató magatartás jellemzi. Megbízható tanácsadó, aki a feladatok vállalásában is példát mutat. Görögkatolikus hitéből fakadóan fontos feladatának tekinti a keresztény életszemlélet megismertetését, a görögkatolikus vallás gyakorlását, mind munkatársai, mind a gyermekek számára. Igazi gyermekvédő. Nem munkának, hanem nagyon szép szolgálatnak tekinti a gyermekekért végzett tevékenységet, melyet kitartóan végzett és végez. Munkája mindannyiunk számára példaértékű.” – olvasható a laudációban.

Az ünnepség végén nem maradhatott el a szokásos hatalmas születésnapi torta felvágása, a gyermekek legnagyobb örömére.

 

Címkék