Őseink nyomában

Örökségünkkel és hagyományainkkal ismerkedett egy nyár eleji kiránduláson a bekecsi parókia közössége

temlombelső

Szabó Roland parókus atya beszámolója:

2018. június 9-én tartottuk egyházközségünk zarándoklatát családjaink részvételével, melyen fiataloktól az idősekig szép számban vettünk részt. A napot az útra kelők megáldásával kezdtük, majd autóbusszal indultunk Mátra aljára. Először Feldebrő ősi templomát és XII. századi altemplomát néztük meg, ahol szakavatottan mutatták be nekünk az ősi hajlékot. Megcsodálhattuk a nyolcszáz éves falfestményeket, ikonokat. Majd Tarnaszentmáriára mentünk, ahol Magyarország legrégebbi ma is működő temploma található. Mindkét templom kaukázusi építészeti gyökerekkel bír és ősi örmény templomokkal áll rokonságban.Következő úti célunk Kisnána középkori vára volt, ahol bemutatták nekünk a várat és ebéd következett. Aztán Mátrafüreden kerestük fel a Szabó méhészet méhes kertjét, ahol a gyerekek kézműveskedés közben, a felnőttek pedig egy gyakorlatias előadás keretében ismerkedhettek meg a méhészettel. Lehetőség volt méz vásárlására is.

ismerkedés a méhészettel

Hazafelé Gyöngyösön álltunk meg az Ifjabb Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt görög katolikus kápolnában. Itt Kaulics László parókus atya beszélt az egyházközségről és a szép kápolnáról, majd elmélkedést mondott a Szent Eucharisztiáról. Kiemelte Egyházunk hagyományát, mely szigorú böjttel és imádsággal készít fel minket a szent áldozásra. A hangsúly a készületen van, hogy teljes szívünkből készüljünk az Úrral való egyesülésre. De arra is felhívta figyelmünket, hogy életünk középpontjában az Eucharisztia áll, ezért rendszeresen járulnunk kell hozzá. Egyedül az Úr szent, és egyedül Ő teheti az áldozókat is szentté. Ezt a megszentelődést, megistenülést el is nyerhetjük az áldozásban. Ezt követően bekapcsolódhattunk a szombat esti nagy vecsernyébe, s lassan indultunk hazafelé.

Kaulics László

A résztvevők között voltak idősek, középkorúak és fiatal családok is, akik saját bevallásuk szerint jól érezték magukat és testi-lelki élményekkel gazdagodtak.

További képek

Címkék