Nyár végi találkozó a lakásotthonokban

Augusztus utolsó csütörtökén búcsúztatták a nyarat a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény lakásotthonaiban.

előadás

A járványügyi intézkedések miatt a különböző telephelyeken élő lakók tavasz óta nem találkoztak egymással. A szokásos nyár végi nagy találkozót is három kisebb helyszínre bontották augusztus 27-én.

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei lakásotthonai hálaadó-nyárbúcsúztató rendezvényét Orosz Atanáz püspök és Bényi Józsefné, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője is megtisztelte jelenlétével.

Atanáz püspök és Szűcs Béla atya, a hernádvécsei lakásotthonok lelki vezetője imaóra keretében adott hálát a Jóistennek és az Istenszülőnek, hogy a márciusban kezdődő vírus elkerülte lakásotthonok gyermekeit és az őket nevelő felnőtteket. A digitális oktatás sikeresen megvalósult, gyermekeik jó tanulmányi eredményekkel zárták az évet.

imaóra

A nap folytatásaként a lakásotthonok színvonalas műsorát tekinthették meg. A Berekalja Lakásotthon Salamon király bölcsességét, Liget Lakásotthon Káin és Ábel történetét, a Rózsakert pedig Noé történetét dolgozta fel.  A Kastélykert Lakásotthon gyermekei az Új szív című zenés műsort adták elő.

Gitárral kísért, közös éneklésre is sor került, amiben mind a négy lakásotthon részt vett. A délelőtt folyamán a Máltai Szeretetszolgálat két önkéntes munkatársa sorversenyeket, játékos vetélkedőket szervezett a gyermekeknek. Délután pedig az intézmény dolgozói kézműves foglalkozásokat tartottak.

sorverseny

Az abaúji lakásotthonok szakmai egységei Abaújkérben, az Aranyos Lakásotthon udvarán rendeztek összejövetelt.

A programra minden lakásotthon különös gonddal készült, csoportonként egy – egy színdarabot, történetet adtak elő. A házigazdák evangéliumi bölcsességeket tártak a hallgatóság elé, a Szent Tekla Lakásotthon lakói, és a felnőttek a salamoni döntés bibliai történetét adták elő. A Hegyalja Lakásotthon gondozottjai egy meglepetés születésnapi történetet mutattak be, valamint tánccal készültek a nyárbúcsúztatóra. A lakásotthonok bemutatkozó műsorát a novajidrányi Bársonyos Lakásotthon zárta, akik a teremtés történetet dolgozták fel.

előadás

Tyukodi Attila atya, a fenntartó képviseletében köszönte meg a gyermekek, és az őket gondozó felnőttek munkáját, valamint azt a türelmet, amivel a járványhelyzetet kezelték. Néri Szent Fülöp idézetével zárta Attila atya a gondolatait: „Legyetek jók, ha tudtok!”, és sikeres iskolakezdést kívánt mindenkinek.

Majd a lakásotthon udvarán, a gyerekekkel közösen kürtőskalács sütés vette kezdetét. Lehetősége nyílt a fiúknak a focipályán focizni, kapura rúgást gyakorolni. A lányok karkötőt, fülbevalót készíthettek maguknak. Az ügyes fiatalok lufit hajtogattak, többen lerajzolták nyári élményeiket is. A kisebb gyermekek aszfaltrajzot készíthettek a lakásotthon előtti részen, valamint kutyasimogatásra is lehetőség nyílt.

Tyukodi Attila

Ez a nap alkalmas volt arra, hogy a gyermekek újból találkozhassanak egymással, új ismeretségek jöjjenek létre, valamint a lakásotthoni dolgozók is megoszthatták tapasztalataikat egymással kötetlen formában.

Sok munka van egy színházi előadásban, láthatjuk ezt évről évre, amikor lehetőség adódik az Akropolisz Szabadtéri Színpadon megnézni egy-egy darabot. Saját bőrünkön tapasztalták ezt meg a megyaszói lakásotthonosok is m a felkészülés során. A Hóvirág Lakásotthon neveltjei Fülöp apostol, a Gézengúz Lakásotthon fiai Péter bilincsei, a Forrás Lakásotthon gyermekei Jakab apostol életéből, tetteiből szőtt színdarabbal, az Árvácska Lakásotthonban nevelkedő lányok pedig, a Pál utcai fiúk című zenés darabbal lepte meg a közönséget. 

színdarab

A rendezvényt jelenlétével tisztelte meg Juhász Géza első helynök atya, Tolcsváról Jánoskovicsné Gecse Nóra, növendékügyi előadó, és Szabó Roland lelki vezető atya.

Az előadások után beszélgetéssel, játékkal töltöttek el egy kis időt, majd a helyi templomban közös imádsággal, és a megkeresztelt gyerekek gyóntatásával készített fel Roland atya a jelenlévőket Keresztelő Szent János ünnepére. 

"Tartalmas lelkiekben gazdagító napot tölthettünk együtt, hosszú idő óta először." - állapították meg az otthonok szakmai vezetői a találkozókról.

Szöveg: Berei Ágnes, Kardos Istvánné, Ruscsákné Nagy Tünde
                                                                                 

Címkék