Nemadomfel-nap Rakacaszenden

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Rakacaszendi Görögkatolikus Parókia közös együttműködésben szervezetek érzékenyítő napot Rakacaszenden.

csoportkép az érzékenyítő tréningen

Nemadomfel-nap és a szendrőládi cursillo Rakacaszenden

Az EFOP-1.3.7-17-2017-00236 szám alatt elnyert pályázatban a Nem Adom Fel Alapítvány és a Rakacaszendi Görögkatolikus Parókia közös, kétéves pályázati együttműködésének keretében február 3-án szombaton elsőként nemadomfel-napot szervezetek, majd február 24-én a szendrőládi cursillo tartott élőzenés tanúságtételt Rakacaszenden a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola épületében.

A nemadomfel-nap keretében Budapestről érkezett trénercsoport - tagjaik fogyatékossággal élnek -  tartott érzékenyítő alkalmat külön a gyerekeknek, és külön a felnőtteknek. A gyerekek kipróbálhatták a tolószékkel való közlekedést, a szájjal való festést és sok egyéb olyan dolgot, ami egy fogyatékkal élő ember számára már-már természetes. A felnőtteknél kisebb csoportban folyt a munka, de itt is volt "hétköznapi" feladat, mint például akadálypályán bekötött szemmel való közlekedés tapogatóbot segítségével. A nap célja az volt, hogy az egészséges emberek, mind a gyerekek és mind a felnőttek megtapasztalják milyen nehézségekkel néznek szembe beteg társaink nap mint nap. A szendi emberek nagyon jól és természetes módon tudtak alkalmazkodni a másságokhoz.

A február 24-én megtartott cursillo napon a jól összeszokott szendrőládi cursillós csapat érkezett Rakacaszendre. A találkozó helyszíne ismét az iskola volt. A rendezvényen már nem csak a helybeliek, hanem a Martonyiból és Selyebről is érkezettek is részt vettek, gyerekek és felnőttek egyaránt. A roma származású cursillósok nagyon sok taizé-i énekkel örvendeztettek meg minket. Beszéltek Isten nélküli múltjukról, a megtérésükről és a mostani, Krisztussal való életükről. Jó volt látni, hogy mennyire áthatotta őket az evangélium öröme. Mindkét nap közös ebéddel zárult.

cursillo

A jövőben több ilyen alkalmat tervezünk Rakacaszendre és Martonyiba a Nem adom fel házba is, aminek célja a pályázatnak megfelelően a közösség szervezés és építés.

Kondás András

További képek

Címkék