Nagyböjti hitélet határon innen és túl

Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezetésével tartott online hitéleti vitaestet a miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium.

Szocska Ábel

Szocska Ábel, nyíregyházi püspök vezetésével tartottunk online hitéleti vitaestet február 25-én. A miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium NTP-SZKOLL-20-0003 számú projektjének keretében megvalósuló esemény témája a nagyböjti hitélet határon innen és  túl.

Püspök atya örömmel vállalta a felkérésünket, a résztvevők pedig érdeklődéssel hallgatták őt. Ábel atya mesélt a Kárpátalján töltött gyermekkoráról, arról, hogyan élte meg görögkatolikus hitét a családjában és közösségében. Elmondta, hogy gyermekként nem érzékelte a kárpátaljai görögkatolikusok hányatott sorsát, és ezt a családjának köszönheti. Magyarországra történő érkezését követően jutott tudomására vallásának üldöztetése a határon túl.

képernyőkép

A jelenbe visszakanyarodva Ábel püspök kiemelte, mennyire fontosa mai világban, hogy tükröt állítsunk magunk elé. Egy ’igazmondó tükörre’ van szükségünk ahhoz, hogy meglássuk, kik is vagyunk valójában. Sajnos a 21. században az emberek a mobiltelefonjuk, az internetes közösségi oldalak által néznek „tükörbe’, mely  a torz valóságot mutatja. Ábel atya javaslata, hogy legalább a nagyböjti időszakban próbáljunk más módon ’tükörbe nézni’, mégpedig az imádság által.

Ezt követően arról beszélt, hogy miként éli meg a nagyböjti időszakot, majd arra volt kíváncsi, hogy a résztvevő fiatalok miként  tekintenek erre az időszakra.  A hallgatók a hús elhagyása mellett, leginkább a több imádság, a másokon való segítségnyújtás és az online tértől való tartózkodás által készülnek Jézus feltámadásának ünnepére. 

Köszönjük Ábel atyának a gazdag és tartalmas gondolatait!

Szöveg: Levcsenkó Helga

Címkék