Munkaerőpiaci szakszeminárium online

A miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium hallgatói online munkaerőpiaci szakszemináriumon vettek rész áprilisban.

logo

Online munkaerőpiaci szakszeminárium

a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégiumban

 

A miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium hallgatói online munkaerőpiaci szakszemináriumon vettek részt a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZKOLL-20-0003 számú „Tudás határok nélkül” című projekt keretében. Az áprilisban, 3 alkalommal megvalósuló programot Sélley Andrea, közösségfejlesztő három fő témakör köré építette.

képernyőkép

Első lépésben a résztvevők munkaerőpiaci alapfogalmakkal, összefüggésekkel ismerkedhettek meg. Ide tartozik a munkaerő-kereslet és -kínálat, annak gazdasági, piaci jellemzői, a munkanélküliség és a magyarországi adatok.

Ezt követően a gyakorlatorientáltság fenntartása érdekében a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez szükséges alapvető eszközökkel ismerkedtek meg a hallgatók: az önéletrajz és a motivációs levél jellemzőivel, elvárásaival. Ezen felül elsajátíthatták az állásinterjúk legfontosabb követelményeit, mind szakmai, mind etikett és protokoll szemmel, majd a megszerzett tudást a gyakorlatban. A számukra felajánlott munkakör jellemzőinek legfontosabb értékelési szempontjait alapul véve megismerték az egyes foglalkoztatási formákat, azok előnyeit és hátrányait mérlegelve, továbbá tisztázottá váltak számukra a munkavállalók jogai és kötelezettségei is. További mélységekbe merülve ismereteket szereztek a magyarországi társadalombiztosítási, adózási, bérezési és ösztönzési rendszerekről is.

Harmadik alkalommal a már elnyert, betöltött munkakör felé vették az irányt: a résztvevők, mint munkavállalók megismerkedhettek a munkaerőpiac pszichológiai jellemzőivel szituációs gyakorlatokon keresztül. Ide sorolandó a munkavállaló és a munkáltató közti kommunikáció jellemzői, a motiváló és munkavégzést segítő vezető-beosztott viszony kialakításának módja, a jó vezetővé váláshoz elengedhetetlenül szükséges főnök és vezető közti különbség megismerése.

képernyőkép

A szakszeminárium interaktív volt, érdekes és mindenekelőtt rendkívül hasznos a szakkollégisták számára.

Szöveg: Romzsa Tódor Szakkollégium

Címkék