Mosolyogjatok egymásra – egyházmegyei családi nap Szerencsen

Július hatodikán, szombaton kisebb és nagyobb családok töltötték meg a szerencsi vár udvarát az egyházmegyei családi napon.

népi játékokkal játszó felnőttek és gyerekek

A nap mottójának a rendezvény főszervezője, Csejoszki Szabolcs parókus, az egyházmegye Családpasztorációs Bizottságának elnöke, Kalkuttai Szent Teréz egyik mondatát választotta: „Mosolyogjatok egymásra, a férjetekre, a feleségetekre, gyermekeitekre, válogatás nélkül minden embertársatokra - s ez segít majd, hogy kibontakoztassátok egymás iránti szereteteteket.”  Hiszen a mosoly kapcsolatot teremt, a szeretet mosolya még a problémákat is legyőzheti, tette hozzá Szabolcs atya. A parókus köszöntet mondott Koncz Ferenc országgyűlési képviselőnek és Nyíri Tibor polgármesternek azért a támogató szeretetért, amelynek köszönhetően immár hetedik éve a vár területén kerülhet megrendezésre a Miskolci Egyházmegye családi napja.

Csajoszki Szabolcs

A III. imaóra után a Ciráda zenekar segítette a ráhangolódást a vidámságra, majd ezután családias hangulatban zajlott Keresztes Ilona szerkesztő-műsorvezető előadása. A Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának főszerkesztője rendkívül szemléletes módon mutatta be mi játszódik le egy gyermekek fejében amikor tévét néz, vagy éppen a mobiltelefonok applikációit használja. Mennyi, számára értelmezhetetlen, feldolgozhatatlan médiatartalommal találkozik. Kihangsúlyozta, melyre a pszichológusok és gyermekorvosok is sokszor felhívják a figyelmet, hogy nullától három éves korig semmilyen mozgó médiatartalmat nem kellene adni a gyermeknek. Rávilágított arra is, mire lenne igazán szüksége egy gyermeknek: a testi-lelki tapasztalatok, interakciók sokkal fontosabbak számára. Főszerkesztő asszony több, vitaindító kérdésfeltevése nyomán még sokáig folytatódott a beszélgetés a média családban betöltött szerepéről.

Keresztes Ilona

Közben számos egyéb program kötötte le a kisebb és nagyobb gyermekek figyelmét: kézműves foglalkozások, csoki szökőkút, népi játékok, ugrálóvárak, mászófal, gyertyaöntés, MiniZoo, vívás és íjászat, logikai játékok, a Miskolci Makettezők Egyesület járművei, kutyusok a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolából és a Szerencsi Rendőrkapitányságról, sőt egy rendhagyó fizika órán is részt vehettek az érdeklődők a tornacsarnokban a Miskolci Egyetem munkatársai jóvoltából.

játszó gyerekek

A következő lenyűgöző előadást Rónaszékiné Keresztes Monika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztostól hallhattuk, aki azon dolgozik, hogy a kodályi örökség újra hangsúlyt kapjon, a zenei nevelés megújuljon és összehangoltabbá váljon. Elvitathatatlan a zenei nevelés fontossága, amely jócskán túlmutat a zene tanulásán; többek között személyiségfejlesztő és közösségteremtő, hangozott el a zenei betétekkel, hangfelvételekkel színesített előadásban.

Rónaszékiné Keresztes Monika

Ebéd után a Diri-Dongó együttes szórakoztatta a kicsiny gyermekeket a színpadon. Idén a ragyogó napsütötte időjárás, valamint a szerencsi tűzoltóság munkatársainak közreműködése lehetővé tette gyermekek várva várt habpartiját. A jó hangulatú családi nap esti imádsággal zárult Atanáz püspök vezetésével.

habparti

További képek (Hoskó Bence)

 

Címkék