Módszertani kiadványt jelentetett meg a Szakkollégium

Egyéni tanulmányi tervek készítését segíti módszertani ötletekkel a Görögkatolikus Roma Szakkollégium gondozásában megjelenő kiadvány idei első száma.

könyvborító

A 2021-es évben először jelentkezik a Görögkatolikus Roma Szakkollégium Lehetőség kiadványa, mely az Egyéni Tanulmányi Terv módszertana a szakkollégiumi tehetséggondozásban címet viseli. Az alábbiakban Csorba Mónika tanulmányi vezető előszavából és a bevezetésből idézünk.

„A Görögkatolikus Roma Szakkollégium már a 2011-es indulásakor belefoglalta szakmai programjába az egyéni tanulmányi tervek alkalmazásának lehetőségét. Az első két tanév arról szólt, hogy figyelembe véve a hallgatói élethelyzeteket, szükségleteket és javaslatokat, pontosítsuk és specifikáljuk a szakkollégium szakmai tevékenységét. Az egyéni tanulmányi terv egy finn modellen alapul, célja, hogy segítse a hallgatót abban, hogy az egyetemi és szakkollégiumi tanulmányait tudatosan tervezze. A szakkollégium párhuzamosan végez hátránykompenzáló és tehetséggondozó tevékenységet. Ez utóbbi szerves részét képezi az egyéni tanulmányi terv. Egy uniós támogatásnak köszönhetően lehetőségünk nyílt arra, hogy 2014-ben elkészíttessünk erre vonatkozóan egy módszertani csomagot, melyet szeretettel osztunk meg a kedves Olvasóval.”

„Az ETT célja, hogy a szakkollégiumi tagok egyéni és szakmai fejlődésének sarokpontjait meghatározza, nyomon kövesse és értékelje.„

A fentiek figyelembe vétele mellett készültek el a módszertani csomag dokumentumai. A 2013/14. tanév II. félévében a szakkollégium a módszertanilag alátámasztott, kidolgozott ETT bevezetését, implementációját célozta meg, melyet a tanév végén annak értékelése és szükséges mértékű korrigálása követett, hogy a 2014/15. tanévtől az ETT véglegesített formáját alkalmazhassa a szakkollégium működése keretében.

A program az NTP-SZKOLL-20-0002 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.