Miskolc adott otthont az idei Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napoknak

A Magyar Katolikus Püspöki Kar Ifjúsági Bizottságának tanulmányi napjait évente rendezik meg, idén február 21-23. között.

csoportkép

Atanáz püspök meghívására a testület tagjai most Miskolcon tanácskoztak. Ez a helyszín régóta tervben volt már, azonban ezt a pandémia jelentősen felülírta. Az idei tanulmányi napok első napján éppen a Covid-19 járvány következményei és a karantén időszak lelkipásztori tapasztalatai kerültek napirendre. Ehhez gondolatébresztőnek Pál Feri atya “Miként válhatunk jobbá, ha rosszabbra fordulnak a dolgok? –  Az emberség lehetőségei világjárvány idején” című előadását vették alapul a részt vevők.

A karantén alatt a technika és az internet használatának olyan területeiben is jártasságra tehettünk szert, melyek bizonyos esetekben rendkívül hasznosnak bizonyulnak, például az un. hibrid megoldások. amikor találkozóra, közösségbe valaki online tud bekapcsolódni. Ez alkalmanként jó megoldás lehet, ahogy a háromnapos tanácskozás során a bizottság tagjai is ezt megtapasztalhatták. „A személyes találkozást persze semmi nem pótolja” – tette hozzá a műhelymunkák tapasztalatairól beszélgetve Salai Szabolcs atya, a Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Bizottságának elnökhelyettese. Abban is egyetértettek, hogy sajnos az online tér sokakat még jobban „beszippantott”, sokan még jobban elszigetelődnek, ez azonban a lelki életükre sincs jó hatással, őket kell „kimozdítani”.

a találkozón

A második nap témája a szinodális út volt. Dr. Török Csaba, teológiai tanár tartott a témában előadást: Nagyvilágra tekintés – szinodális út, Ferenc pápa gondolkodásmódja, az ifjúsági szinódus „utóélete” a Christus Vivit kezdetű enciklika alapján címmel.

A műhelymunkák során a szinodális folyamat egyházmegyei szakaszában az ifjúságra vonatkozó kezdeményezésekben szerzett jó gyakorlatokat osztották meg egymással az ifjúságpasztorációban dolgozók. Az is világossá vált, hogy nagyon vágynak a fiatalok arra, hogy valaki valóban meghallgassa őket, ekkor tud igazán megújulni az egyház, tud a közösségek irányába fejlődni - fogalmazta meg Szabolcs atya a tapasztalatokat.

A tanulmányi napokon Palánki Ferenc, Székely János püspökök, Mohos Gábor segédpüspök is részt vett.

A találkozó második napján este közös imádságot a Székesegyházban tartottak. Atanáz püspök atya vezette az Istenszülő tiszteletére énekelt imádságot. A Fráter György Katolikus Gimnázium énekkara közreműködésének és Regős Zsolt vezetésének köszönhetően az Akathisztosz himusz több szólamban zengett.

a székesegyházban

A találkozó zárónapján Kalmár Petra, a Piarista Rend Magyar Tartományának Pasztorális munkatársa a tavalyi tanulmányi napok design thinking műhelymunka eredményeiről számolt be.

A Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium is bemutatkozott, ahol Makkai László atya munkatársaival együtt kifejtették, hogy a szakmai programon keresztül a fiatalok miként fejlődnek, hogyan formálódnak valódi közösségé az intézmény falain belül.

A tanulmányi napok a kollégium kápolnájában ért véget, Atanáz püspök atya által vezetett imaórával.

Szabolcs atyától megtudtuk, hogy a bizottság tagjainak alkalma nyílt kötetlenebb beszélgetésre, Miskolc és környékének megismerésére is. Ezek a találkozó olyan mozzanatai, amelyekből maguk, az ifjúságpasztorációban dolgozók is tudnak töltekezni.

Címkék