Minden, ami összeköt: nemcsak a hívőket hozta össze a görögkatolikusok fesztiválja Debrecenben

Koncertek, találkozások, hangos jókedv és elcsendesedés: október 25. és 27. között rendezték meg a Görkapocs Fesztivált a Főnix Csarnokban.

koncert

„Találkozni mindig öröm, hiszen ezáltal mindannyian gazdagodunk, fejlődünk” – ennek jegyében hirdette meg először 2012-ben a Görögkatolikus Metropólia a Görkapocs Fesztivált, amely az ifjúsági gyalogos zarándoklat résztvevőinek kezdeményezéséből indult. Idén október 25-én és 26-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban rendezték meg a fesztivált, melynek fő célja az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket.

fiatalok

A minden korosztályt megszólító Görkapocsra az idei ifjúsági zarándoklat fiataljait is várták; hozzájuk szólt az utótalálkozó lehetőségeként is kínálkozó alkalom kezdetén Kocsis Tamás a Dél-Budai Szervezőlelkészség lelkésze, aki a csöndről beszélt a gyülekező közösségnek egy zajosnak ígérkező fesztivál elején.

A csöndről, Isten ránk várakozó csöndjéről, melyért útnak indulunk, hogy kiszakadjunk a világ zajából. S bár az olykor harsánnyá váló zarándoklat éppúgy tart elcsendesedéseket, mint ez a fesztivál is. S a meghallott csendben megtalálhatjuk az Istent is, aki nem tolakodóan, hanem csupán egy kenyérdarabban van jelen az ikonfal mögött.

Kocsis Tamás

Tamás atya utótalálkozóról mondott gondolatait Verdes Miklós atya elmélkedése követte, aki mintegy folytatva Tamás atya gondolatát, az Eucharisztiával kapcsolatban felmerülő alapvető kérdéseket járta körül: Kicsoda Jézus Krisztus, akivel az Eucharisztiában találkozunk, miért jó találkoznom vele a szentségben, szükségem van-e rá, mi következik a találkozásunkból.

atya

Senki sem találkozhat helyettünk Vele, senki sem válaszolhatja meg helyettünk ezeket a kérdéseket, s miután ezeket tisztáztuk, rájövünk, hogy az Oltáriszentségben önmagunkkal is találkozunk. El kell kezdenem szeretni önmagamat és ezzel együtt mindenki mást is. Ennek megerősítő szerepe van számomra: nem vagyok egyedül. A mai és a soron következő ifjúsági lelkigyakorlat is találkozások lehetőségeit kínálja: Krisztussal, önmagammal és másokkal.

A lelki táplálék után a Yulius25 zenekar alapozta meg a péntek este hangulatát, felcsendült tőlük az idei zarándoklat indulója: a „Közös utakon” is.  

zenekar

Majd a megnyitón Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya szólt a fesztiválozókhoz.  A főpásztor a rendezvény logója, a két egymásra tett gémkapocs kapcsán azt mondta: „ebből indul ki minden”.

görkapocs

„Mit csinál a gémkapocs? Összefűz. Összefűzi azokat a lapokat, dokumentumokat, amelyek összetartoznak. Mit csinál a Görkapocs? Ugyanezt teszi: összekapcsolja azokat a személyeket, akik összetartoznak, akiket valamilyen belső vonzás ehhez a csapathoz tartozóvá tesz.

Kocsis Fülöp

A Görkapocs lehetőséget ad arra, hogy összekapcsolódjunk” – hangsúlyozta érsek atya, majd hozzátette: bízik abban, hogy ez a háromnapos fesztivál megerősíti a barátságokat és mindenkit egyenként megerősít Istenhez való tartozásában. Az eseményen részt vett Pósán László országgyűlési képviselő is, aki azt mondta: jó látni, hogy ilyen sokan gyűltek össze, milyen összetartozó ez a felekezet. Kiemelte, meg kell mutatni, hogy „erősek vagyunk hitünkben és erősek leszünk a jövőt illetően is”.

Pósa László

Szabó Tamás atya a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke is köszöntötte a résztvevőket. Felidézte, hogy 2012-ben a Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásának 100. évfordulóján másodmagával együtt tulajdonképpeni megalkotója volt a Görkapocs Fesztiválnak, amellyel azt szeretné megmutatni Egyházunk, hogy görögnek lenni jó; együtt lenni jó; sokszínűnek lenni jó; a jót megmutatni jó; Istent, embert, közösséget, életet ünnepelni nagyon jó! Zárásként azt kívánta, hogy legyen ez a három nap hálaadás Isten ajándékaiért, ami nekünk, s amit rajtunk keresztül ad.

Szabó Tamás
A köszöntők után a Görögkatolikus Metropólia kisfilmjét vetítették le a Görögkatolikus Egyházról, amelyben fiatalok mondták el mit jelent számukra az egyház, a görögkatolikusság. Így vált egy kicsit ez a rendezvény egyfajta bemutatkozássá nem görögkatolikus emberek számára. 

A fesztivál első napjának legfőbb attrakciója a Bagossy Brothers Company Csendes vizeken turnéjának debreceni koncertje volt, amire megtelt a Főnix Csarnok: a gyergyószentmiklósi zenekar legnépszerűbb dalait különleges köntösben, a Heureka Pop Orchestra szimfonikus zenekar közreműködésével hallhattuk. Felcsendült egyebek mellett az Olyan Ő, a Valahol itt, az Ébressz fel és a Van egy ház is, melyekre tombolt a közönség.

zenekar

Az első nap az Esti ima közös éneklésével zárult, szombat délelőtt pedig ismét megnyitotta kapuit a fesztivál: érdekes előadások, finom borok, koncertek, hangos jókedv és elcsendesedés is várta az érdeklődőket.

Ellátogatott az eseményre dr. Csókay András idegsebész professzor, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki, erről is mesélt a résztvevőknek az agysebész.

Atanáz püspök

Papp Miklós atya előadásában azt emelte ki, hogy „az a jó, ha a személyiségünk több lábon áll” – mindezt egy szék példáján bemutatva: hiszen ahogy a szék is instabil egy-két-három lábon, úgy a mi életünk sem teljes, ha nem erősítjük meg az Istennel való kapcsolatunkat, nem választjuk meg helyesen evilági hivatásunkat, nem figyelünk a családunkra, a szerelemre és nem érdeklődünk a kultúra iránt.

a színpadon

A rendezvény második napján lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a görögkatolikus intézmények és „kezdeményezések”: láthattunk táncos, énekes és színházi produkciókat a színpadon, a küzdőtéren pedig egy-egy standnál ismerhettük meg a különböző görögkatolikus tevékenységeket, míg a gyerekeket kézműves foglalkozások és csillámtetoválás is várta.

Szombaton Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke is ellátogatott a fesztiválra, valamint Simicskó István kormánybiztos és Barcsa Lajos alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket.

Simicskó István

Barcsa Lajos beszédében kiemelte, Debrecen és a magyar görögkatolikusok történetében számos különleges mozzanat található, így ez a rendezvény is összeköti a várost és az egyházat.

„Debrecen az egyházakkal való kapcsolat ápolását elsődleges feladatának tekinti, éppen ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely közösségünket erősíti. Az elmúlt évek tapasztalata alapján bízvást mondhatjuk, hogy a Görkapocs Fesztivál valóban azt teszi, amit a neve is sugall: összekapcsol görögkatolikust görögkatolikussal, keleti keresztényt protestánssal, fiatalt az időssel” – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Barcsa Lajos

A fesztivál alapja természetesen a lelkület volt, így a köszöntők után Orosz Atanáz püspök atya vezetésével vecsernyét tartottak: elcsendesedhettünk és közösen imádkozhattunk a sportcsarnok falai között.

a fópásztorok

Az esti imádságot követően kezdetét vette egy újabb különleges koncert: a Ghymes és a Lautitia Kóruscsalád közös produkcióját lehetett kikapcsolódni. A szlovákiai magyar zenészekből álló együttes és a kórus kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, sokszor dolgoztak már együtt, ez a jó viszony pedig a mostani koncerten is érezhető volt.

Ghymes

A nap az Akathisztosz elimádkozásával zárult.

Vasárnap a közös reggeli utrenye után Fülöp érsek-metropolita atya az Attila téri Főszékesegyházban végezte a Szent Liturgiát, ahol a régi és új találkozásokért, élményekért adtak hálát a résztvevők.

a liturián

Egy özvegyasszonyról szólt az evangélium, aki egyetlen fiát temeti (Lk 7.11-17). Fülöp érsek-metropolita atya ebből a történetből a kétféle gyászmenetet emelte ki. Az egyik élén az özvegyasszony, a másik élén maga Jézus ment. A történet szerint a menet összetalálkozott, - azaz a halottas menet találkozott a győzedelmes menettel, így a halott találkozott az életadóval – kezdte nyitó gondolatait érsek atya.

Kocsis Fülöp

Majd hozzátette, hogy ekkor valami rendkívüli dolog történt, mert Jézus föltámasztotta azt, aki meghalt, egészen új reményt adva annak, akinek már semmije sem maradt.

- Jézussal való találkozás egészen új fordulat. Nemcsak a halottnak, hanem minden egyes embernek – hangsúlyozta Fülöp atya és hozzátette, hogy többnyire a mi életünkben is van két menet. Az egyik az, amikor követjük Jézust és természetes, hogy mi keresztények, imádkozó emberek vagyunk. A másik menet viszont inkább a világot követi, mely a halálba visz, mert ha nincsen jelen Krisztus a világ dolgaiban akkor az nem hozhat mást, csak veszteséget és fájdalmat az életben – jelentette ki a főpásztor.

Végül arról elmélkedett érsek-metropolita atya, hogy - újra és újra találkozni kell Krisztussal és hozzá kell igazítani az életünket. Ebben segít nekünk a görögkatolikus kapocs, avagy „görkapocs” – zárta prédikációját Fülöp atya, majd megköszönte a több mint 5000 fő részvételét.

TOVÁBBI KÉPEK

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotók:P. Tóth Nóra

Címkék