Miért jó szentatanázosnak lenni?

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képzési kínálatáról az alábbiakban tájékozódhatnak

főiskola

- Ha nemcsak iskolát vagy munkát, hanem hivatást is szeretnél választani...

- Ha vágysz arra, hogy bevezess másokat abba a gazdagságba, amit magad is megtapasztaltál a hitedben...

- Ha a hittan mellett más is érdekel, van lehetőséged a főiskolánkon kétszakos tanárképzésben is részt venni...

- Ha az Egyházunk dallamvilága érdekel, és ezt szeretnéd másokkal is megszerettetni...

- Ha a papi hivatást választod, vagy mélységében érdekel a teológia...


A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képzési kínálata a LINKRE kattintva érhető el:

A papi hivatás választásához Makkai László atya tanácsai:

"Hamarosan több ezer fiatalnak kell pályát választani, jelentkezni valamelyik felsőoktatási intézménybe. A szülők elvárásainak, vagy az adott iskola továbbtanulási rátájának megfelelni nem könnyű. Természetes is a mai világban, hogy a család sikerorientált, céltudatos felnőttet akar faragni, az éppen csak a felnőttek világában botladozó középiskolásból. Minden bizonnyal számos Egyetem, kar, szak megfordul a diákok fejében. Most inkább arról szeretnék írni, hogy milyen jelekből, ismerheted fel azt, hogy Isten Rád Gondolt, hogy a papi hivatást válaszd.

Isten Rád Gondolt, amikor meghívott téged erre az életre. Kellő gondossággal és szeretettel növekedtél egy keresztény családban, talán minden vasárnap templomba voltál, ministráltál, megismertél jófejű papokat, de még mindig bizonytalan vagy, hogy az Isten Rád Gondolt, mert a döntés még nem született meg benned, a lelkedben.

Lehet, hogy a családod nem is vallásos és te sem kaptál otthonról semmi biztatást a lelki élet tekintetében, de mégis érzed, hogy üres, száraz és valamiért tartalmatlan az életed. Ez a világ nem segíti már életed, egyedül Isten képes betölteni az űrt, ami a szívedben van!
Isten Rád Gondolt, mert van szíved, - nem is akár milyen, - hogy az Ő szolgálatában legyen teljes az életed minden napja!

Isten Rád Gondolt, ha Szent Liturgiákon nem csak azért veszel részt, mert „kötelező,” vagy „le kell tudni az egészet”. Sokkal inkább belső vágyad van arra, hogy találkozz az Isten Egyszülött Fiával, aki a szent áldozásban találkozni akar Veled! S erre a találkozásra te magad is készülsz.

Isten Rád Gondolt, ha szeretsz imádkozni – nem csak magadért – hanem mindazokért, akikért talán senki sem mond el imát. Az abortuszon átesett nőkért, a börtönben élőkért, a legszegényebbekért, betegségben és kórházban lévőkért. Ha van őszinte szíved imádkozni a lakásotthonokban szülők nélkül felnövekvő gyermekekért, a cigány emberekért, vagy a periférián élőkért, akkor Isten Rád Gondolt!

Isten Rád Gondolt, mert érzed a belső késztetés arra, hogy az emberek vigasztalást kapjanak Tőled. Nem csak a járvány idején, de a gyászban, a szomorúságban, a legnagyobb nyomorban is. Ajándék és kegyelem megtalálni egymáshoz a vigasztaló szavakat, az emberséget, a gesztust, ami őszinte és nem mesterkélt.

Isten Rád Gondolt, mert ismeri szíved tisztaságát, hitelességedet, amit még nem rontott meg az emberi önzést, a számítgatás, a furfang és a bűn. Az Egyház folyamatos támadásnak van kitéve ebben a világban. Támadják a vezetőit, a klerikusokat, a templomba járó híveket. Az Egyházat akkor kell szeretni, amikor megismerted, minden értékével és minden hibájával együtt!

Isten Rád Gondolt, mert az egyházi státuszt, nem pozíciónak, társadalmi ranglétrának tekintet, hanem szolgálatnak. Nap – mint nap azon kell fáradoznod, hogy Isten és Ember közötti kapcsolat még kiegyensúlyozottabb, még harmonikusabb legyen. Minden rád bízott embert az Isten Országa felé tudj vezetni.

Isten Gondolt Rád és Ő tudja, hogy már érzed magadban a hivatást, de még nem válaszoltál rá. Legyél bátor, mert az Isten már megszólított téged. Legyen a Te döntésed, hogy válaszol az Ő meghívására.

Isten Gondolt Rád! Te Gondolt az Istenre? Hát gondolj rá, mert nem viccel, ha meghív az Ő szolgálatába, annak konkrét jelét fogod megtapasztalni az életedben.


Legyen boldog életed a papi hivatásban, mert Isten Mindig Gondol Rád!"

Miért jó szentatanázosnak lenni? címmel interjú-sorozatot indult a SZAGKHF közösségi oldalán.

 

Címkék