Megújultak egyházmegyénk lakásotthonai

Karácsonykor már csaknem minden lakó a felújított épületekben ünnepelhet.

lakásotthon

Befejeződéséhez közeledik a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó lakásotthonok felújítása. A Miskolci Egyházmegyében hat településen, tizenegy lakásotthon korszerűsítése valósult meg a saját forrásokkal kiegészített, Európai Uniós pályázati forrás igénybe vételével.

Az év vége felé a hernádvécsei lakásotthonok készültek el, az épület ünnepélyes megáldását december 14-én tartották.

Orosz Atanáz olajjal keni meg az épület falát

Ünnepi beszédet Soltész Miklós egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott, aki még előző államtitkárságán a lakásotthonok egyházmegyei átvételének is tanúja volt: „Mi csak eszközök vagyunk a Jóisten kezében, ha segíteni tudtunk” - mondta szerényen. Az anyagi források megteremtése, a felújítások megvalósítása, mind-mind fontos mozzanatok, de a legnagyobb tisztelet azokat illeti meg, akik ezen falak között merik és vállalják, hogy nap mint nap az itt élő kicsiny és nagyobb gyermekeket ellátják, gondozzák, sőt a lelküket is próbálják meggyógyítani, amennyire lehetséges. Az otthon lakóit arra biztatta az államtitkár, hogy azt a sok szépet, a sok szeretet, a tudást, amit itt megkapnak, próbálják szívükben-lelkükben elhelyezni. Beszéde végén azt kívánta, hogy majd felnőtt korukban olyan családot tudjanak alapítani, amely félti, őrzi, óvja a gyermekeket.

Soltész Miklós

Orosz Atanáz püspök az épületszentelés szertartásán Márk evangéliumának aznapi szakaszát idézte: „Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért, az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be, hanem azt, aki engem elküldött.” (Márk 9,37) Ezt a csodát tapasztaljuk lakásotthonainkban is, mondta a főpásztor. „Amikor az élet viszontagságai által megsérült gyermekeket fogadunk be, hisszük, hogy maga Jézus tér be hozzánk. Ez az ünnepi pillanat megerősít hitünkben és erőt ad a mindennapokban.” Arra kérte a gyermekeket a püspök a karácsonyvárással összhangban, ahogyan maguk már otthonra leltek ebben a környezetben, igyekezzenek ők is szállást készíteni szívükben Jézusnak.

Lónárt Csaba Attila, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója említést arról is, hogy húsz évvel ezelőtt a megyében itt, Hernádvécsén létesült az első lakásotthon, azzal a célkitűzéssel, hogy otthonosabb körülményeket biztosítson azoknak a gyermekeknek, akiket saját családjukból ki kellett emelni. A dolgozók között többen vannak olyanok, akik a kezdetektől itt dolgoznak, ők látják a legjobban a gyermekek lelki gondozásában megmutatkozó eredményeket az egyházmegyei fenntartás óta.

Lónárt Csaba Attila

Hernádvécsén a Rózsakert-, Liget- és Kastélykert Lakásotthonban összesen 34, családból kiemelt gyermek lakhat, megalakulásuk óta szinte mindig „telt házzal” működnek. A házszentelés után lelkesen invitálták államtitkár urat látogatóba, saját lakrészükbe. Megmutattak miden apró, új részt és zegzugot, az új otthonban elhelyezett kincseiket.

A projekt keretén belül Meggyaszón 4, Garadnán, Novajidrányban, Abaújszántón és Abaújkéren 1-1, Hernádvécsén 3 lakásotthon került felújításra. A közel két éve tartó munkálatok során, a műszakilag és esztétikailag elavult épületek külseje teljes mértékben megújult, megtörtént a nyílászárók cseréje, valamint az épületek gépészeti korszerűsítése és hőszigetelése. A villamoshálózatok működtetéséhez, a felújításnak köszönhetően, megújuló energiaforrásokat is használnak. Az épületekben felszerelésre kerültek a modern infokommunikációt lehetővé tevő eszközök, ezek mindegyike akadálymentesített. A felújításokat az EFOP-2.1.1.-16-2016-00004 pályázati projekt tette lehetővé.

csoportkép a lakásotthonban

2017 nyarán a megyaszói térséget óriási vihar sújtotta. A jégeső következtében a lakásotthonok tetőszerkezete olyannyira megsérült, hogy teljes cserére szorultak, egyes helyeken a lakások belsejében is kár keletkezett, amit sürgősséggel kellett helyre állítani. Ezekhez a munkákhoz akkor az Egyházmegye kormánytámogatást is igénybe vehetett.

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény öt éve működik egyházmegyei fenntartásban melynek központja Tolcsva. Az Intézmény lakásotthonaiban százharminc gyermek elhelyezése megoldott. A gyermekotthoni ellátáson belül, különleges ellátást igénylő gyermekeket is tudnak fogadni, valamint a fiatal felnőttek utógondozói ellátása is biztosított, mintegy nyolcvan szakember munkájának köszönhetően. Ezen túlmenően az Intézmény közel kétszáz nevelőszülőt alkalmaz az Abaúj-zempléni térségben.

A lakásotthonok a családi fészekhez hasonlóan működnek; a gyermekek éppúgy részesei a mindennapi tennivalóknak is, saját, otthonon belüli feladatokkal és természetesen közös élményekkel, programokkal. A gondozók elsődleges feladata a gyermekkel együtt töltött idő.

„ ... adj nekünk e helyen békességet és üdvösséget, / egészséget, egyetértést, szeretetet!” (Ima az otthonért)

TOVÁBBI KÉPEK

 

Címkék