Megújult az Akropolisz Szabadtéri Színpad

Az egyházmegye és a város együttműködésében megvalósult beruházással az új szezonban már korszerű körülmények várják a nézőket Miskolc legnagyobb szabadtéri színpadán.

akropolisz bejárat

A miskolctapolcai „AKROPOLISZ” nem egyszerűen csak „élmény a szabad ég alatt”, hanem egy komplex művelődést, tanulást, szórakozást, kulturális kikapcsolódást segítő színtere a Miskolci Egyházmegyének és Miskolc városának.

A megújult Akropolisz Szabadtéri Színpadot ünnepélyes keretek között adták át június 14-én abban a reményben, hogy a jövőben minél több szórakozni vágyónak nyújtson színvonalas kikapcsolódási lehetőséget.

széksor

Az ünnepségen magas rangú egyházi és állami vezetők is jelen voltak. A közel 200 fős rendezvény a színpad megszentelésével kezdődött, melyet Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, Kocsis Fülöp, érsek-metropolita és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrált.

a főpásztorok

Ezt követően köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Veres Pál, Miskolc polgármestere. A nemzeti színű szalag átvágásában Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Makkai László diákotthon igazgató is részt vett. Végül a komáromi MagyaRock Dalszínház gálaműsorával hivatalosan is megkezdődött a nyári színházi előadások időszaka.

szalag átvágása

A színpadot a Miskolci Egyházmegye fenntartásában a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon üzemelteti, amely már a 80-as évektől helyt adott a nyári színházi előadásoknak. A közel 30 év alatt azonban jelentősen amortizálódott a terület, elkorhadt a színpad, elavult a világítástechnikája és az öltözők állapotán is látszott a három évtized.

A Diákotthon már évek óta tervezte a színpad korszerűsítését, melyhez végül 2020-ban és 2021-ben állami támogatást is kapott. Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága által megítélt EMT-E-20-0019 és EMT-E-21-0095 számú egyedi támogatásának köszönhetően megtörtént az öltözők és vizesblokkok energetikai korszerűsítése és teljes berendezésének cseréje, a vizesblokkok felújítása, a színpad motorikus fedése, a telekhatár elkerítése, a feljáró lépcső és a parkoló szint teljes burkolatcseréje, világításának korszerűsítése, kandeláberek és utcafronti kerítéselemek cseréje és automatizálása, illetve az Akropolisz óriásbetűk telepítése. Ezen kívül kialakításra került a Diákotthon földszintjén egy kulturális iroda, melynek célja a színpadon megvalósuló programok és események háttérmunkálatainak szervezése.

az öltöző

Az egyedi támogatás terhére történő beruházással párhuzamosan Miskolc Város Önkormányzata és a Miskolci Egyházmegye konzorciumában megvalósított miskolctapolcai fejlesztési projekt Akropoliszra eső részének munkálatai is befejeződtek. Ennek köszönhetően akadálymentesített lett a színpadhoz való feljutás és a mosdóhasználat. Térburkolatot kapott a teljes lelátótér, a padok helyett kényelmes székeket telepítettek. Nagyobb lett a színpad és korszerűsítették a világítást is. A város, az egyházmegye és a diákotthon közös együttműködése által teljesen új arculatot kapott az Akropolisz, mely most már méltó a hírnevéhez és alkalmassá vált a magasabb technikai igényű előadások megtartására is.

MagyarRock

Szeretettel ajánljuk minden kedves érdeklődő figyelmébe az idei nyár színes előadásait.

Szöveg és fotók: Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon

Címkék