Megállás, köszönet, hála…

Ünnepi templombúcsút rendezett az Ózdi Görögkatolikus Parókia vasárnap. Az idén 74 éves egyházközség évfordulóján Szűz Mária oltalmáért és pártfogásáért könyörögtek a hívek. A liturgián szó került arról is, hogy a mindennapi körforgásból mennyire nehéz kiszakadni és egy pillanatra megállni, hogy hálát adjunk a sok szeretetért, amit embertársainktól kapunk.

ózdi templombúcsú

Minden ünnep közül talán a legfontosabb a születésnap. Nincs ez másképp az egyházközségek életében sem, most az Ózdi Görögkatolikus Parókia fennállásának 74. évfordulóját ünnepelték a hívek. A liturgia előtt utrenyét , azaz reggeli istentiszteletet tartottak, a fél 12-kor kezdődő Szent Liturgiára pedig szinte az összes szék foglalt lett. Ezt Juhász Géza, a Miskolci Egyházmegye első helynöke vezette, aki ünnepi beszédében a rohanó világról osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

körmenet

„Az embernek nem nagyon marad ideje arra, hogy észrevegye azt a sok jó embert és az égieknek a segítségét, akik nap, mint nap támogatnak bennünket. Arra próbálja ez az ünnep felhívni az híveknek a figyelmét, hogy álljunk meg egy kicsit, vegyük észre azokat, akik szeretnek és támogatnak bennünket, és hogy ezt ne felejtsük el nekik megköszönni, adott esetben még a hálánkat valamilyen más módon is kimutatni” - fogalmazott Juhász Géza atya.

Minden felgyorsult körülöttünk és a mókuskerékből nehéz kiszállni. Továbbá – Juhász Géza szavaival élve – sokan feltesznek egy „sötét napszemüveget”, amelyen keresztül nehéz észrevenni azokat a jó dolgokat, amelyek velünk történnek. Az ünnepek ezért vannak: hogy egy kicsit megálljunk, szétnézzünk, és meglássuk azokat az embereket és pozitívumokat, amelyek körbevesznek minket.

Az istenszülő oltalmára felszentelt templom körül a liturgia után körmenetet tartottak. A négy állomáson a négy evangéliumból olvastak fel részleteket.

életképek

A görögkatolikusok ezen a napon az Istenszülő Szűz Mária Oltalmát ünneplik. A legenda szerint, amikor a szaracénok megtámadták Konstantinápolyt, és az emberek a templomokba menekültek védelemért, Szűz Mária kiterjesztette palástját, így a várost védők győzedelmeskedni tudtak az ellenséges seregekkel szemben.

„Mi, görögkatolikusok és minden keresztény ember ilyenkor arra emlékezünk, hogy Mária minket is az ő oltalmába, az ő palástja alá fog. Ő védelmezhet bennünket az ördöggel, a kísértővel szemben, hogyha hozzá fordulunk, tőle segítséget kérünk, hogyha hozzá imádkozunk, és az ő pártfogását kérjük” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A körmenet után agapéra várták a híveket, ahol sütemények mellett beszélgethettek az elhangzottakról. A 100-150 főt számláló közösség ily módon méltón megünnepelhette az Istenszülő Oltalmát.

Forrás: ozd.hu

FÉNYKÉPEK

Címkék