Maradék nélkül

Országos második helyezést ért el az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 6.b osztálya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által, az élelmiszerpazarlás megelőzés témakörében meghirdetett versenyen.

a versenyben részt vevő gyerekek

Maradék nélkül az élelmiszer pazarlás ellen!

A NÉBIH csapata szeretné, ha Magyarországon csökkenne az élelmiszer pazarlás mértéke. A megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész, s ennek jelentős része gondatlanságunk eredménye. A befektetett munka és az alapanyag is a szemetesben végzi, ez pedig káros hatással van a környezetünkre. Ennek okán született meg az a felhívás, pályázat, mely a tanulók figyelmét hivatott felhívni az élelmiszerpazarlásra. A gyerekek kaptak egy kis kiadványt, amiben rengeteg érdekességet olvashattak az élelmiszer hulladékokról. Számos tippet, trükköt tanulhattak meg annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer hulladék keletkezzen otthonunkban.

munka közben a gyerekek

Áprilisban sokat készültek a gyerekek, majd 3 fordulón keresztül kitöltötték a tesztfeladatokat, melyeken összesen 96%-os eredményt értek el. Megérte ilyen sokat tanulni, hiszen az élmezőnybe kerültek, így jogosultak lettek arra, hogy a 4. fordulóban is részt vegyenek, ahol a feladat egy kisfilm készítése volt. A választás a Maradékból finomat témájára esett. A megmaradt krumplipürét használták fel különböző krumplis ételek készítéséhez; készült  krumplilángos, szilvás- és epres gombóc, krokett és krumplis pogácsa is. A megmaradt almát is felhasználták; almaecet és almachips készült belőle.

Az elkészült ételek

A gyerekek nagyon élvezték a közös munkát és a filmezést. Május első hetében derült ki, hogy a döntőbe jutott 61 csapat közül a 2. helyezést érték el.

Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda

Címkék