Lelki támasz a fogvatartottaknak

Együttműködési megállapodás jött létre a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium és a B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet között, melynek célja pártfogói felügyeletet és lelki segítséget nyújtani a fogvatartottaknak.

Börtönmisszió

Pártfogói felügyelet és lelki segítség a fogvatartottaknak valamint szakmai gyakorlati hely a szakkollégiumi hallgatóknak. Ez a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet hétfőn írtak alá a B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium vezetői.

A megállapodás rögzíti, hogy a büntetés végrehajtási intézet fogvatartottjai pártfogói felügyeletet és lelki segítséget kapnak roma és nem roma származású, hátrányos helyzetű, tehetséges fiataloktól. - Ezt szervesen be tudjuk építeni a reintegrációs tevékenységünkbe, főképpen a fiatalkorú elítéltek, fogvatartottak vonatkozásában. Az együttműködést illetően, a mi részünkről ez az elsődleges cél – mondta el Joó László, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

A program keretében, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium hallgatói saját életükön keresztül mutatnak példát az elítélteknek a társadalomba való beilleszkedésre, és egy gyakornoki programba is bekapcsolódnak.

Makkai László, a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégiumának igazgatója úgy nyilatkozott, hallgatóik már egyetemi tanulmányaik alatt bepillantást nyerhetnek, milyen irodai- és háttér-munka folyik a büntetés-végrehajtási intézetben, szakkollégistáik között nagyon sok a joghallgató. - A katolikus egyház az Irgalmasság évében egyik fontos feladatának tekinti, hogy lelkileg segítsen a kilátástalan helyzetbe került embereken. A B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a görögkatolikus lelkészség vállalta fel ezt a feladatot – hangsúlyozta Makkai László.

Orosz Atanáz püspök kiemelte, egyházuk minden tőle telhetőt megtesz azoknak az embereknek a látogatása, lelki pártfogolása, erősítése érdekében, akik az előzetes letartóztatásban vannak, vagy már a büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében. A Fazekas utcai intézményben több mint 15 éve működik börtönkápolna is, ahol a fogvatartottnak lehetőségük van közös imádságra, lelki megnyugvásra.

Forrás: Minap.hu

Címkék