„Legyetek jók, ha tudtok”

„Legyetek jók, ha tudtok” címet kapta az a pályázat, melynek keretein belül rendezték meg a Roma Kultúra Napját május végén Rakacaszenden és Martonyiban.

fellépők

A Nem Adom Fel Alapítvány és a Rakacaszendi Görögkatolikus Parókia közös szervezésében másodjára került megrendezésre az EFOP-1.3.7-17-2017-00236 „Legyetek jók, ha tudtok” című pályázat keretein belül a Roma Kultúra Nap június 25-én szombaton Rakacaszenden, 26-án pedig Martonyiban. A hétvégi rendezvények során izgalmas programok várták az ide látogatókat.  

arcfestés

A tréningcsapat vezetésével érdekes játékokban és feladatokban vehettek részt a gyermekek és a felnőttek egyaránt pl: látássérült játékok, szájjal festés, arc- és testfestés, vaksportok, tapintós játékok, kerekesszékes akadálypálya illetve egész nap több ugrálóvár és kosárfonás állt rendelkezésre, melyet különös érdeklődéssel figyeltek az emberek. Manapság már az ősi roma mesterségek kezdenek kihalóban lenni, ezért tartottuk fontosnak azt, hogy a Roma Napon ez a tevékenység is megjelenjen és vissza idézzük a „régi időket”.

kosárfonás

A nap folyamán a rendezvény egyik fő célja az volt, hogy a programban részt vevő embereknek örömöt okozzunk, és minden korosztály jól érezze magát. Másrészt pedig a fő mondanivaló az volt, hogy a sérültek és a hátrányos helyzetűek közösen töltsék el ezt a napot és az egészséges emberek átélhessék azt, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a sérülteknek.

kerekessékes verseny

A rakacaszendi programon a polgármester asszony nyitotta meg kora délután, majd rövid programismertetés után elkezdődött a gyermekcsoportok fellépése. A nap sztárvendége Oláh Ibolya volt, majd a szendrőládi Cursilló fellépése következett, akiket már jól ismernek a helyiek a negyedévente megszervezett közös rendezvények során. A Cursilló meglepetés növendékeket hozott magával, akik önállóan adták elő a vallásos énekeket és zárták a fellépést. A nap végét a Nem Adom Fel Együttes koncertje fejezte be, melyet sajnos az időjárási viszonyok miatt, csak részben hallgathattunk meg, viszont mindenki jókedvűen és teli gyomorral távozott, mert három bográcsban készültek a finomságok. A résztvevők gulyásleves és babgulyás közül választhattak. A program 17:00-kor fejeződött be a településen.

Oláh Ibolya

Másnap Martonyiban került megrendezésre a Roma Kultúra Napja, ahol a programokat a drámacsoport és az énekkar fellépése nyitotta meg. A gyerekek nagyon ügyesen szerepeltek az előadás során, hiszen alapos felkészülés előzte meg ezt a napot.

fellépők

A Cursilló szereplése Martonyiban is óriási sikert aratott, melyet a tehetséges fiatalokkal együtt adtak elő. Ezt követően érkezett meg a várva várt sztárvendég, Bódi Csabi, aki humorával és stílusával lehengerelte a közönséget. A továbbiakban fellépett a Nem Adom Fel Együttes, akik a vacsorához biztosították a jó hangulatot.

nem adom fel

A látottak és a hallottak alapján elmondható, hogy ezeken a településeken kiemelkedő jelentőségű volt a Roma Kultúra Nap, hiszen olyan közösségi élményeket kaptak az emberek, amit nem tapasztalnak meg a mindennapjaik során.  

Szöveg: Szimbiózis Alapítvány

 

Címkék