Kurt Koch bíboros előadása zárja a Keleti teológia, bizánci lelkiség képzés második félévét

Dátum
Hely
Budapest

Kivételesen nagyszabású eseményre kerül sor június 9-én, szerdán, 17:00 órától a budapesti Párbeszéd Házában. A magyar görögkatolikus egyház meghívására a keleti és a nyugati kereszténység kapcsolatáról tart előadást Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke.

plakát

Kurt Koch 1950-ben született Svájcban. 1987-ben ökumenikus tárgyú értekezéssel szerzett doktori fokozatot, majd dogmatikát és ökumenikus teológiát tanított a luzerni egyetemen. 1996 és 2010 között Bázel püspöke volt. 2010-től Walter Kasper bíboros utódjaként a Vatikán ökumenikus kérdésekért felelős pápai tanácsát vezeti. 2016. február 12-én részt vett Ferenc pápa és Kirill moszkvai patriarcha történelmi jelentőségű havannai találkozóján. Számos könyv és tanulmány szerzője.

Kurt Koch

Budapesti előadásában bemutatja a keleti és a nyugati kereszténység szerteágazó történelmi kapcsolatrendszerét, s bátran rámutat arra, mit tanulhat egymástól a két hagyomány. Egy helyütt így beszél erről: „A nyugati hagyományban a liturgikus gyakorlat és a liturgiatudomány egyaránt az egybegyűlt ünneplő közösségre helyezi a hangsúlyt, következésképp abból a kérdésből indul ki, hogy miként kell alakítani a liturgikus ünnepet úgy, hogy megfeleljen a közösség hívő öntudatának.

A liturgia gyülekezeti perspektívájának túlhangsúlyozásától eltérően a keleti tradíció mindig kozmikus történésként is – sőt, legfőképpen kozmikus történésként – értelmezi a liturgiát, ami lényegében annyit jelent, hogy a liturgia, mindenekelőtt az eucharisztikus liturgia az egész világmindenség eszkatologikus dicsőítő énekének megelőlegezése: a mennyei liturgia áthatja a földi liturgiát, már most jelen van benne, az istentiszteletben tehát összeér ég és föld. Keleti felfogás szerint a liturgia sokkal több, mint egy kisebb vagy nagyobb emberi közösség összejövetele. Ünneplése kozmikus horizontban történik, átfogja a történelmet és az egész teremtést, áttetszővé teszi a földi liturgiát a mennyei liturgiától elválasztó falat. Nem kellene-e vajon nekünk, nyugati keresztényeknek is újra felfedeznünk a hit és a teológiai gondolkodás kozmikus dimenzióját? Nem kellene-e engednünk, hogy hasson ránk az ortodox teológia gazdag sugallata?”

A képzés II. félévének záróelőadása visszaköltözik eredeti helyszínére a Párbeszéd Házába, ahová (Budapest, VIII. kerület, Horánszky u. 20.) csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Akinek nem áll módjában vagy szándékában személyesen részt venni, azoknak lehetőségük van az előadásokat online közvetítés segítségével is nyomon követni a http://keleti-teologia.szentatanaz.hu/ címen.

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Címkék