Konferenciával és családi nappal zárta az évet a miskolci Szakkollégium

Tanévét zárt a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium is, igazán tevékeny évet tudhatnak maguk mögött ismét.

csoportkép

Immár a hetedik tanévét zárta a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, s elmondható, hogy ez az év sem volt számunkra sem unalmas, sem egyhangú.

tablókép

A szokásos félévzáró házi konferenciánkat nem csak a hallgatók és munkatársak tisztelték meg, de mentoraink közül is sokan eljöttek, hiszen a hallgatóink feladata egy izgalmas esetversenyen való bemutatkozás, ötleteik kifejtése volt. A fiatalok az ún. InDa Esetversenyen egy roma gyerekeket támogató, több borsodi kistelepülésen működő önkéntes program (InDaHouse) előzetesen megfogalmazott, valós problémájára adták elő csapatverseny formájában megoldási javaslataikat. A szakkollégisták ilyen módon elmélyülhettek egy konkrét társadalmi problémakör megismerésében, miközben lehetőségük nyílt tényleges hatást elérni egy adott szervezet önkéntességgel összefüggő, mindennapi nehézségének megoldásában. Öt tagból álló szakmai zsűri értékelte a szakkollégisták számos ötletet, konstruktív javaslatot tartalmazó prezentációit, és adták oda a díjakat a legjobb pályamunkákért.

A konferencia másnapján családi napra hívtuk vissza volt munkatársainkat és hallgatóinkat, akik közül még a nagyon távolról érkezők és a kisgyermekesek is örömmel vállalták, hogy visszalátogatnak régi kollégiumukba. A velük folytatott kerekasztal beszélgetést Csorba Mónika és Szilágyi Eszter vezette. A téma elsősorban a régi szakkollégistáink életútjának alakulása volt, ugyanakkor számos tanulságos történetet hallottunk arról is, hogy milyen hatással volt a szakkollégium, az itt megtapasztalt közösség, az itt szerzett tapasztalatok a későbbi életük alakulására.

csoportkép

A Szakkollégiumban ebben az évben összesen 4 hallgató végzett MSc és BSc szakon. A hallgatók közül 2 szerzett nyelvvizsgát és egy diákunk felsőfokú angol szóbeli nyelvvizsgát tett. A Miskolci Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján 1 hallgató nyert dobogós helyezést (3. helyezés). Az egyetemi főzőverseny II. helyezéséért is komoly küzdelmet folytattak hallgatóink. Ebben az évben már az V. Lakatos Menyhért Szavalóversenyt rendezték meg a szakkollégisták, ahol most nagyon sok intézmény és gyerek képviseltette magát. A lengyelországi utunkról már korábban beszámoltunk, de a mai napig felejthetetlen élmény maradt kollégistáink életében. A toborzáson is aktívan részt vettek munkatársaink és hallgatóink. Ebben az évben 4 középiskolában voltunk és kb. 400 középiskolással ismertettük meg a szakkollégium, valamint a Miskolci Egyetem által kínált lehetőségeket. Idén is voltunk a fiatalkorúak börtönében, hogy reményt és vigaszt tudjuk vinni a tévedésbe eső fiataloknak.

szertartáson a templomban

Ebben az évben is hálásan köszönjük meg Jóságos Istenünknek, hogy Áldásában részesített bennünket. A munkatársak fáradhatatlan buzgóságát és kitartását, hogy mindig lelkesen végzik sokrétű munkájukat. A hallgatóknak a szorgalmukat, kitartásukat, a szakkollégiumi programokon való aktív részvételüket.

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Makkai László, igazgató