Konferencia Szent Márton tiszteletéről a Parlamentben

„Szent Márton és Európa” címmel rendezett ünnepi konferenciát november 10-én a Parlament felsőházi termében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és Magyarország Kormánya a jubileumi Szent Márton-év országos záró eseményeként.

konferencia résztvevői

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntőt, Orbán Viktor miniszterelnök pedig zárszót a rendezvényen. A konferencián Erdő Péter bíboros, valamint Szent Márton számos jeles kutatója tartott előadást. A Miskolci Egyházmegyét Orosz Atanáz megyéspüspök vezetésével hat áldozópap képviselte a konferencián.

konferencia a Parlamentben

Veres András örömének adott hangot, hogy az elmúlt esztendőben az eddigieknél is jobban megismerhettük Szent Márton igazi lelkületét, és sokaknak lelki erősödést, fejlődést hozott ez az év. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy csak a szent  lelkületéhez hűen tudjuk igazi, krisztusi emberekként élve egyszerre szolgálni népünket, hazánkat és az emberiséget.

Lezsák Sándor a tizenharmadik apostolként is emlegetett Szent Márton egyszerű életmódjára, alázatos tartására irányította a figyelmet, amely politikai szempontból is követendő lehet.

Erdő Péter bíboros, előadóként arra mutatott rá, hogy úgy beszélhetünk Szent Mártonról mint európai szentről, hogy abban a korban, amelyben ő élt, még ki sem alakult Európa mai fogalma. „Márton nagy koncepciója, ha tetszik püspöki stratégiája, a vidék evangelizálása volt” – mondta Erdő Péter, majd rávilágított, hogy Mártonnal és az őáltala az egyes közösségekbe küldött papokkal kezdődött el a plébániarendszer kialakulásának folyamata. Erdő Péter arról is beszélt, hogy Szent Márton a szentek új kategóriáját alapozta meg, akik nem vértanúk, hanem hitvallók.

Orosz Atanáz

Szent Márton „a szociális piacgazdaság védőszentje”, akinek nemcsak a szíve volt a helyén, de a józan esze is, amikor – még katonaként – egy rászorulónak köpenye egy részét adta oda, és így egyikük sem fagyott meg – mondta Orbán Viktor a konferenciát lezáró beszédében. A miniszterelnök szerint a társadalmi szolidaritás nem elvont fogalom, hanem konkrét és ésszerű cselekvési mód. Segíteni mindig erőnk és lehetőségeink szerint kell, mindig a szükséges és megfelelő részt adva az arra rászorulóknak. Ez olyan közös munka, amelyben a magyar kormány a katolikus egyházra mint az egyik legfőbb szövetségesére számíthat – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Szent Márton a magyarok számára nem csupán egy a szentek között, hanem olyan személy, akinek a neve egybeforrt a kereszténység felvételével és a magyar állam megalapításával. Alakja a 21. században is olyan mérce, követendő minta, amit érdemes megfontolni: „adja a bátorság példáját a hitért folytatott harcban, az alázatét a hatalom gyakorlásában és a könyörületét a másik emberhez való fordulásban”.

Az eseményen részt vett Alberto Bottari de Castello nuncius, az MKPK számos tagja, Mádl Dalma asszony, a szerzetesrendek, a testvéregyházak és az állami élet képviselői.

A konferenciához kapcsolódóan rögtönzött kiállítást tekinthettek meg a résztvevők, amelyen több - köztük a miskolci – egyházmegye Szent Márton-gyermekrajz pályázatának alkotásait mutatták be.

rajzok

Forrás és fotó: Magyar Kurír

 

Címkék