"Kiskántorok" Edelényben

Először szerveztek gyerekeknek kántorképzést a Miskolci Egyházmegyében.

a Liturgián

Az edelényi  Szent Gábriel Ifjúsági Centrum és Kollégium adott otthont a "kiskántorok" képzésének a múlt hét végén. Az egyházmegyéből huszonöt gyermek vett részt a mini kántorképzőn, ahol szakképzett ének tanárok és kántorok - Ambrus Annamária, Demkóné Ács Katalin, Juhászné Drabik Tünde, Molnár Áron - segítették a liturgikus énekek minél tökéletesebb megszólaltatását. Igazán motiváló volt a gyerekek számára Atanáz püspök tevékeny részvétele képzésen.

Flaskó Attiláné, a kollégium igazgatója, a program összefogója elmondta, hogy elsősorban Szirmabesenyő, Miskolc és Múcsony térségéből érkeztek a képzésre olyan fiúk és lányok, akik szívesen és ügyesen énekelnek liturgikus énekeket is. A résztvevő legkisebb diák harmadik osztályos, a legidősebbek nyolcadikosok, hittanórákon vagy az iskolai énekórákon már szereztek némi ismeretet ezekben a dallamokban.

a liturgián

A program témáját Aranyszájú Szent János liturgiájának részei, a tropárok, és vízkereszt ünnepének tropárjai alkották.  A kétnapos képzésen arra készültek föl, hogy a vasárnapi Szent Liturgiát ők vezették az edelényi görögkatolikus templomban.  Emellett a legfőbb cél az volt, hogy  megtapasztalják milyen jó együtt lenni, közösen énekelve imádkozni.  

További képek

Szöveg és fotók: Varga J. Bernadett

Címkék