Kiállítás Papp Antal érsek életéről

A 150 éve Nagykállóban született Papp Antal valamint a Papp-család életének írott és tárgyi emlékeiről, és a nagykállói görögkatolikus templomról időszaki kiállítás nyílt a nagykállói Szilágyi István Emlékházban.

tárlat

A kiállítás megszervezésének gondolata Papp András miskolci kerületi esperes atyának köszönhető, hiszen az emlékév kapcsán ő érdeklődött a nagykállói születésű Papp Antal érsek Nagykállóban fennmaradt emlékeiről. A Szilágyi István Emlékház dolgozóinak több hónapos kutatómunkájának eredményeként a településen és környékén fellelhető néhány írásos és tárgyi emlék került elő.

A kiállítást dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök nyitotta meg, aki Papp Antal egykori miskolci megyéspüspök utódjaként a püspöki széken és a püspök botján kívül szellemiségét is örökölhette. A küzükei érsek „papszentelésének és halálának nevezetes karácsonyi dátumai, nemcsak az életút egyes eseményeire, de életének a végcéljára és főpásztori működésének lendületére” irányítják a figyelmet – mondta megnyitó beszédében a miskolci megyéspüspök.

Az érsek lelki és imaéletére utaló tárgyi emlékeken túl életrajza is azt bizonyítja, hogy „a 150 évvel ezelőtt Nagykállóban született és itt megkeresztelt Papp Antal imádságos emberként forgatta egyházunk imakönyveit, sőt ő maga járult hozzá ezeknek a könyveknek az újra kiadásához, a zsolozsmáskönyv megszerkesztéséhez, terjesztéséhez.”

A nagykállói görögkatolikus templom aznap délelőtti búcsúi ünnepén Atanáz atya szintén Papp Antal érsek életéről és munkásságáról prédikált.

„Nagy-nagy tisztelettel emlékezünk meg róla, hiszen imaéletének rendszerességével, azokkal a liturgiákkal, amelyeket Kárpátalján vagy a trianoni, szűkebb Magyarország területén bemutatott, mindmáig itt hagyta kézjegyét és lelki nyomait is görögkatolikus egyházunkban.” – hangzottak püspök atya szavai.

Köszönet és hála illeti meg a kiállítás létrejöttéért a szervezőket és az őket támogató intézményeket, atyákat: a Szilágyi István Emlékház dolgozóit, Papp András miskolci kerületi esperes atyát, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Püspöki Levéltárát, a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény munkatársait, dr. Ivancsó István atyát, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Liturgikus tanszékének vezetőjét, Lipcsák Tamás, jósavárosi parókus atyát, Bodogán László hajdúböszörményi parókus atyát, Jaczkó György nagykállói parókus atyát továbbá minden jószándékú segítőjüket.   

A tárlatot december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

FÉNYKÉPEK

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra

Címkék