Keresztszentelés Gyöngyösön

A Gyöngyösi Szervezőlelkészség búcsúi liturgiájának kezdetén szentelte meg Atanáz püspök atya azt a keresztet, amely a kápolna külsejét díszítve hívja majd egybe a híveket az Országút utca sarkán.

Az új kereszt megszentelése

A helyi közösség a szertartásokat egy házban kialakított kápolnában tartja, amelyet két éve szentelt fel püspök atya. Egy éve ikonosztázzal gazdagodott az istentiszteleti hely. Ebben az évben pedig egy fából készült kereszt megszentelésére került sor a búcsúi ünnepen.

„A kereszt nagyon fontos jel. A megváltás, a feltámadás jele. Ez a kereszt azonban konkrét útba igazítást is ad majd mindazoknak, akik a gyöngyösi görögkatolikusokat keresik és közös imádságra vágynak” – mondta el a keresztszentelésről Kaulics László, helyi szervezőlelkész.

Gyöngyösi hívek a keresztszentelésen

Püspök atya a hegyi beszéd szavait idézve, egyértelmű biztatást fogalmazott meg prédikációjában a jelenlévők számára: „Ti vagytok a világ világossága”(Mt.5,14). Jelezve, mennyire szükséges, hogy a mai világban világítsunk, vagyis jó példával járjunk elől. A magvetőről szóló evangéliumi példabeszédhez kapcsolódva Atanáz püspök a tiszta szív fontosságát emelte ki, hiszen csak így lehet jó földbe hullva, bő termést hozni. A gyöngyösiek kis közösségének is emlékeznie kell arra, hogy együtt zarándokolnak a Krisztus országába vezető úton. Mindnyájunknak tiszta szívvel kell befogadnunk Isten igéjét, s az apostolok nyomába lépve, minden szennytől megszabadulva részt vennünk Jézus küldetésében. Így tudunk a világban világossággá válni.

A verőfényes napsütésben még inkább hatottak a püspöki szavak, amelyek az apostolok és egykori apostol-utódok ragyogását állították példaként elénk.

Keresztcsókolás

A Gyöngyösön zajló püspöki liturgiával egy időben zajlott Rómában VI. Pál pápa és 6 másik személy szentté avatása, amire homiliájában Atanáz atya is emlékeztetett, utalva a világegyházra. A kicsiny egyházi közösség is az egyetemes egyházzal együtt lélegzik, él és működik.

---
Írta: Laskay Anna
Fotók: Hegede László

Címkék