Kereszt és keresztelő kápolna – a remény jelei

Encsen, pontosabban Encs-Fügöd városrészben istentiszteleti és közösségi tér kialakítására kerül sor az idén. Az itt épülő keresztelő kápolna alapkövét Atanáz püspök atya április 24-én helyezte el. Ezen a napon a népirtások áldozatainak emlékére emelt és a templomkertben elhelyezett örmény kereszt megáldására is sor került.

Kápolna alap
Alapkőletétel

Encs–Fügöd városrész cigánytelepén istentiszteleti és közösségi tér kialakítására kerül sor az idén, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miskolci Egyházmegye támogatásával. A telken április 24-én helyezte el a keresztelő kápolna alapkövét Orosz Atanáz püspök atya. Az alapkőletétel egyben szimbolizálja közösség „lelki és szellemi előre haladásának alapjait is – mondta püspök atya – és az az alap számunkra Jézus Krisztus.” Egyúttal megbízta Pacsai János parókust, hogy vegye szárnyai alá azokat, akik a hamarosan felépülő kápolnában fognak a szentségekhez járulni és imádkozni.

Ezen a napon a népirtások áldozatainak emlékére emelt, és a templomkertben elhelyezett örmény kereszt megáldására is sor került. Száz évvel ezelőtt pontosan ezen a napon kezdődött meg az örmény vezetők letartóztatása, mely több évig tartó deportációba és kivégzésekbe torkollott. A genocídium során körülbelül másfél millió ember vesztette életét, az egykor virágzó örmény kultúra és keresztény közösség szinte teljesen megsemmisült. Az örmény apostoli ortodox egyházfő minden áldozatot szentté avatott tegnap.

Sajnos azonban emlékeznünk kell a napjainkban folyó népirtások ártatlan áldozataira is, illetve azon más nemzeti kisebbségek üldöztetést elszenvedő tagjaira is, melynek a huszadik század lehetett tanúja. Püspök atya arra hívta meg a közösséget, hogy a kereszt alatt imádkozzanak az áldozatokért, a világ megbékéléséért és azért, hogy képesek legyünk a sérelmek elviselésére és a kibékülésre is.

A keresztet Mazúr József fafaragó és Ramács Csaba asztalos mesterek tölgyfából készítették. Mintázatul pedig az életet jelképező felfelé irányuló indákat, metszéspontjába az örmény népet szimbolizáló rózsát faragtak a mesterek. Így ez a kereszt az élet fáját is jelképezi. A város polgármestere, Szeles András, koszurút helyezett el a meggyilkolt áldozatok emlékére, a püspök pedig megköszönte a városi vezetők szolgálatkész támogatását.

Címkék