Katekéták Szakmai és Lelki Hétvégéje Máriapócson

2021. október 15 -17 között került megrendezésre Máriapócson a Katekéták Szakmai és Lelki hétvégéje. Ebben az esztendőben a Miskolci Egyházmegye volt az esemény lebonyolítója.

katekéták

Pénteken a regisztráció után 17 órától, Szent Liturgián vettünk részt, melyen elmélkedést hallhattunk, melyben kiemelésre került, hogy Jézus a fontos események előtt és után is visszavonult imádkozni. A fontos események, hittanórák – nagy tettek, amelyekhez valóban erőt kell merítenünk. A szertartást vacsora, majd Paraklisz imádság és elmélkedés követte, majd este közösségi összejövetel volt a jelenlévőknek. Ennek keretében beszélgettünk a hitoktatáshoz köthető pozitív és nehezebb témakörökről, mely mindannyink számára tanulságokat tartalmazott.

a Kegytemplomban

Szombaton a Pronon Alapítvány vezette a foglalkozásokat. Ez a szervezet Civil Alapítvány, mely közösségfejlesztéssel is foglalkozik. Hat csoportot alakítottunk ki, mely mindegyik külön színnel volt jelölve. Az előre elkészített névre szóló kitűzők már ezt a színbeosztást követték, hogy a csoportokat könnyen azonosítani tudjuk.

Először Joó Bernadett mentálhigiénés szakember tartott előadást a jelenlévők számára. Kiemelte mennyire fontos mindannyiunk számára az asszertivitás, vagyis az önérvényesítés. Érdekes szempontokat hallottunk az érzelmi árvízről és a konfliktuskezelési modellekről.

előadáson

Az előadást kiscsoportos munka követte, melynek első blokkját az ebéd zárta. Itt tisztelt meg bennünket jelenlétével és buzdította a katekétákat és köszönetét fejezte ki az Egyházunkban végzett fontos feladatukat méltatva  Szocska A. Ábel püspök atya.

Délután ismét kiscsoportos munka folyt, melynek zárásaként következett a nap összegzése, zárógondolatok megfogalmazása.

A lelki programos részt Ft. Kiss Zsolt nyírtbátori parókus atya vezette. Elmélkedésében egy nagyon szép idézetet emelt ki: „Ügyelj arra, amit olvasol, azt hidd. Amit hiszel, azt tanítsd. Amit tanítasz, azt kövesd!” (római katolikus diakónus szentelési imádság) Ez szinte hitvallása lehet a hitoktatásnak, hitátadásnak. Továbbá kiemelte: Nekünk kell utat mutatni a gyerekeknek! Elmélkedését Szent Liturgia követte, melyen Zsolt atya folytatta előadását, majd vecsernyén vettünk részt. A vacsora után ismét közösségi találkozót, társasjátékos összejövetelt szerveztünk.

csapatmunka

Vasárnap reggel fakultatív utrenyén vettünk részt, majd Markos Adrienn Kitti tartott számunkra előadást a digitális hittankönyvek készítéséről és azok használatáról, lehetőségeiről. A Szent Liturgián való részvétel után, közös ebéd következett, majd elbúcsúztunk az Istenszülőtől, majd útra keltünk, hogy lelkileg feltöltődve folytassuk egyházunk egyik legfontosabb feladatát a hitátadást.

A jelenlévők névre szóló jelvényt és a legjobb hittanárnak járó szintén névre szóló bögrét kaptak, illetve hittanos mappát, jegyzettömböt és hitoktatási közösségi játékot vihettek haza.

Isten áldja hitoktatásban résztvevő katekéta munkatársait egyházunknak, hogy munkájukat lelkesülten, kitartóan, felkészülten és Isten áldásával végezzék.

 

Jármi Zoltán

Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Bizottság

Címkék