Karácsonyra készülve

Egyházmegyénk parókiáin, intézményeiben a karácsonyt megelőző böjti időszak kezdete óta különböző közösségi alkalmakon is készültek az ünnepre.

betlehem

Az Ózdi Görögkatolikus Parókia és a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium által sok ajándék érkezett városba, a számtalan nagylelkű felajánlónak köszönhetően. A csomagokat rászoruló ózdi gyermekeknek, családoknak juttatták el, remélve, hogy egy kicsit nekik is szebb lesz így a karácsonyuk.

ajándékokAz ózdi parókián és templomban az adventi városi rendezvényeket színesítve minden vasárnap délután közösségi programokat szerveztek. Idén már negyedik alkalommal sütöttek és díszítettek közösen mézeskalács építményeket, díszeket. Az egyik hétvégén  a Szironta Együttes szervezésében Lajhó Gyula vezette Kisharang Együttes és a Miskolcbells csengettyűkkel, harangokkal nyújtották át zenében megszólaltatott karácsonyi ajándékaikat.

díszítés

A múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskolában betlehem készítést szerveztek. Igazi családi alkalom kerekedett a kézműveskedésből. A rendezvényre meghívott szülők családjukkal együtt érkeztek, melyet az intézmény igazgatója Kerekesné Konopeusz Judit igazgató asszony nyitott meg. Gyenesné Garan Edina és tanító Tóth Attiláné segítette a kézügyességet és kreativitást is igénylő foglalkozást, apa-anya-gyermekek közös munkáját.

betlehem készítés

A program az. „Iskola a családban” című program részeként valósult meg (EFOP-1.3.5-16-2016-00462), ami egy nagyobb, az Emberközpontú lelkipásztorkodás a Miskolci Egyházmegyében projekt része,melynek mottója: Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek (János 15,5).

csoportkép

A múcsonyi görögkatolikus parókián pedig mézeskalács sütést és díszítést szervezek. A program megvalósulásába itt is a gyermekek mellett szülőket, nagyszülőket is bevontak.  Az összejövetelt  Szent Ambrus püspökre emlékezve kezdték el, életútját felelevenítve, egy szent képet kiosztva róla minden jelenlevőnek, hiszen Ambrus püspök a mézeskalács készítők védőszentje. A parókián karácsonyi énekeket, dalokat elevenítettek fel, közben pedig készültek a szebbnél szebb mézeskalácsok meghitt hangulatot varázsolva a karácsony előtti időszak elején.

További képek

A sátoraljaújhelyi Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban sokféle programot szerveztek a karácsonyi készület jegyében.

Az egyik ilyen program a Biblia felolvasó verseny hirdettek. A felolvasott részlet a “Magnificat”, Szűz Mária hála éneke, Lukács evangéliumából (1,46-55).
Ebben az évben is meghirdették  a karácsonyi rajzpályázatot  „Szent karácsony”- karácsony keresztény szemmel, valamint az iskola minden osztályának kellett készítenie Jézus születéséhez kapcsolódó, betlehemi jelenetet ábrázoló, csoportos alkotást, mely feleleveníti a betlehemezés hagyományát.
A téli szünet előtti utolsó tanítási napon  a szakgimnáziumi osztályok  játékos feladatokkal mérték össze tudásukat Jézus születésének és karácsony ünnepének témakörében.

betlehemek

A sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában gyermekek és szüleik közösen készítettel karácsonyi díszeket, koszorúkat, szebbnél szebb dekorációkat, karácsonyi üdvözlőlapokat. A találkozón a gyermekek által készített mézeskalácsokat mindenki megkóstolhatta. A foglalkozás elején Páll Miklós atya, az óvoda lelki vezetője tartott rövid elmélkedést a Kisjézus születésének misztériumáról. A közös kántálás még meghittebbé tette a közös együttlétet. A program  az „Iskola a családban” című program részeként valósult meg (EFOP-1.3.5-16-2016-00462).

gyertyagyújtás

További képek

A Sajószentpéteri Görögkatolikus Parókia karácsony előtti készületeiből két közösségi alkalmat emelnénk ki. November végén az adventi koszorúk készítésére mintegy negyven család gyűlt össze a templom közösségi termében. Hagyományunkhoz híven hat gyertya került a díszekre. Szent Miklós ünnepének délutánján rendezték meg a Sajószentpéteri Mézeskalács Napot az EFOP 1.3.5 -16-2016- 00083 pályázat támogatásával. Az elkészült, és díszített mézeskalács alkotásokat zsűri értékelte, a legszebb és legkülönlegesebb finomságok díjazásban részesültek.


adventi dísz

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény hernádvécsei lakásotthonaiban is megkezdődtek a karácsonyi ünnepre való előkészületek november közepén. Kreatív foglalkozás keretében készült el a lakásotthonokban illetve a központban elhelyezett adventi koszorú.

Bordás Renátó beszámolója (Kastélykert lakásotthon):  "Lelki vezetőnk,Szűcs Béla atya közreműködésével vasárnap ünnepélyes keretek között került sor az első gyertya meggyújtására. Az imafal előtt imádkozva kértük a Szűz Mária és védőszentjeink; Szent András, Szent Bertalan, Szent Máté és Szent János apostolok közbenjárását és segítségét, hogy a karácsonyi  készületben felnőttek és gyerekek egymást tisztelve, szeretetben, békességben, minél több közös együttléttel és programmal készülhessenek Jézus születésének ünnepére."

az imafal

 


                                                                                                                                             

Címkék