Karácsonyra készülünk - frissítve

Egyházmegyénkében több parókián a böjti időszak megkezdésére közösségi programmal is készültek

karácsonyi koszorú

Számos karácsonyi dísz készült a lelki tartalommal is megtöltött találkozókon, ebből készült a képriport a múcsonyi, az ózdi, a  tolcsvai és a szikszói parókiákon.

FÉNYKÉPEK

koszorú

Bár nem találjuk évszázados nyomát görögkatolikus egyházunk történetében a ma oly divatos asztali dísz készítésének, mégis népszerűek és szép ékességei a háznak. Görögkatolikus egyházunk karácsony előtti böjtje november 15-én kezdődik, Karácsonyig hat vasárnap telik el, így kerül a koszorúkra hat gyertya.

A gyertyák különböző színűek is lehetnek, ehhez ajánlást egy angol nyelvű honlap ad: zöld, kék, arany, fehér, lila és piros. Az első vasárnap gyertyája zöld színű, a hit jelképe. Isten ígértére is emlékeztet, hogy elküldi egyszülött Fiát. A második gyertya a remény szimbóluma, kék színű. Reméljük, hogy Krisztus örömet hoz életünkbe. A harmadik gyertya aranyszínű, a szeretet jelképe. Isten szeretetét is jelképezi, ahogyan Szent János mondja: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta.” (Lk 1,26-38). A negyedik gyertya fehér, a béke jelképe. Az angyal pásztoroknak mondott üzenetére is emlékeztet bennünket: „Békesség a földön, jóakarat az emberekhez” (Lk 2,1-18). Az ötödik gyertya lila színű, a bűnbánat jelképe. Ez a gyertya emlékeztet bennünket arra, hogy bűnbánatot kell tartanunk Krisztus eljövetele előtt. Az utolsó gyertya piros, az Eucharisztia jelképe. Krisztus minden alkalommal eljön hozzánk a szentáldozás szentségében.

koszorúk megáldása

A szikszói görögkatolikus templomban december 21-én vasárnap tartottak adventi koszorú készítést. A gyerekeket-családokat az alapanyagok mellett forró tea, forró csoki, sütemény és mézeskalács is várta. Az elkészült koszorúkat a parókus meg is áldotta.

csoportkép a díszekkel

Múcsonyban minden héten egy-egy újabb gyertyát meggyújtva a Barátság Házban gyűlnek össze Szepesi Szilárd atya vezetésével, Bibliát olvasva, imádsággal lelkileg is készülnek Krisztus Urunk születésének az ünnepére.

Címkék