Karácsonyi készülődés III.

"Ó, emberek gondoljatok ma rá,
S gondoljatok, rá holnap és minden áldott
Napján e múló életnek s tegyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsony álomból valóság,
És békessége már az embereknek."
Juhász Gyula: Betlehem (részlet)

kántálás

Karácsonyi készülődés a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában:

Egyházunk ősi szokása szerint a nagyböjthöz hasonlóan 40 napos bűnbánati időszakkal készülünk Krisztus Urunk születésére. A Keleti Egyházban ez november 15-én kezdődik, eltérően a Nyugati Egyházban elterjedt Adventtel. Ha az időpont kicsit el is tér, a lényeg ugyanaz: felkészülni Jézus Krisztus születésének méltó megünneplésére.

Nem véletlen a 40 nap: Jézus pusztai böjtjére emlékeztet minket. Arra, hogy hogyan is tudunk kapcsolódni Őhozzá, lemondásához. Minden évben, amikor az Advent során elkezdünk készülni a karácsonyra, nagyon összetett érzés fog el minket. Már egy kicsit magában az ünnepben érezzük magunkat, elkezdünk a szeretteink számára meglepetéseken gondolkodni, egyúttal a jó felkészülés jegyében azt is érezzük, van min változtatnunk, van bőven megbánni valónk a Jóisten felé. Ezek mind hozzásegítenek minket, hogy jól felkészülhessünk a Megváltó fogadására, és valóban megérthessük Karácsony igazi üzenetét: ez pedig nem más, mint a SZERETET. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani tanítványainknak és szüleiknek, amikor ebben az időszakban számos lehetőséget és alkalmat teremtünk számukra az Advent minél teljesebb megéléséhez.

Ez az időszak kiváló alkalmat teremt sok mindenre. Az adventi koszorú, melyen nálunk görögkatolikusoknál a másfél hónapos időszak miatt nem négy, hanem hat gyertya várja, hogy az idő előrehaladtával mindegyik lángra lobbanhasson, különös meghittséget, melegséget tud belopni a hideg téli hétköznapokba. Iskolánkban igyekszünk ezt tudatosan ki is használni: minden héten közös gyertyagyújtásra gyűlünk össze az aulába. Közös adventi ima, elmélkedés, ének és vers segítségével próbálunk egyre jobban elmélyülni karácsony titkában, valamint közel kerülni a betlehemi jászol csodájához. A kollégák és a gyerekek egyaránt lelkiismeretesen készülnek, és gazdagítanak minket ezen alkalmak során.

gyertyagyújtás

December 06-án, Szent Miklós ünnepén az egész iskola Szent Liturgián vesz részt, melyet követ egy Mikulás műsor is. Ezt a mindenkori 5. osztályosaink készítik el, kisebb társaik, az alsósok számára. Szent Miklós püspök életének legfontosabb pillanatait felidézve állítanak követendő példát a mai gyerekek számára. Emellett természetesen mindig nagy meglepetést jelent nekik a mikuláscsomag, melyet az Egyházmegye közreműködésével juttat el számukra a várva-várt Mikulás.

Ezt az időszakot használjuk fel arra is, hogy a gyerekek és szülői közösségek által készített apró ajándéktárgyak adomány ellenében cseréljenek gazdát karácsonyi jótékonysági vásárunkon.

A magyar népszokásban fellelhető Kántálás hagyományát is felelevenítik iskolánk osztályközösségei, a téli szünet előtti héten. Felkeresik iskolatársaik otthonait, s az ünnep gondolatkörét felidéző énekeket, gyakran köszöntőket, jókívánságokat, rigmusokat, prózai szövegeket mondanak. A karácsonyi kántáló énekek segítségével viszik a megszülető Jézus örömhírét a családoknak, ahol mindig szívesen fogadják, vendégül is látják a kántálókat.

Karácsony mindnyájunk szívében különleges helyet foglal el. Nem pusztán hangulata, melegsége miatt, hanem azért is, mert egyik legfontosabb hittitkunk elevenedik meg ekkor. Hétről hétre egyre több gyertya ég, egyre nagyobb fény árad, s lesz szívünkben és elménkben is egyre nagyobb a bizonyosság és a tudat, hogy a Megváltó eljött, hogy üdvözítsen minket.

Az iskolai karácsonyi várakozás csúcspontja a téli szünet előtti utolsó tanítási napon van, hiszen ilyenkor délelőtt felekezetenkénti lelki ráhangolódás, majd osztálykarácsonyozás van, délután pedig a színjátszó szakkörösök és énekkarosok gyönyörű karácsonyi műsorral lepik meg a diáktársaikat, a pedagógusokat, a szülőket, a családtagokat és a meghívott vendégeket.

meghívó

Eperjesiné Bolykó Mária  igazgatóhelyettes

További képek