Kapcsolataink - édesapák lelkigyakorlata Sajópálfalán

Első alkalommal rendeztek háromnapos lelkigyakorlatot családapáknak a Szentlélek Lelkigyakorlatos Házban Sajópálfalán.

jigsaw puzzle

Ha bárhol belépünk egy templomba, akár egyházmegyénk területén is, sokszor tapasztaljuk, hogy a hölgyek vannak túlnyomó többségben, a férfiakhoz képest. Ha alkalmat teremtünk és elmegyünk egy-egy lelkigyakorlatra, például Sajópálfalára, ott is ezt tapasztaljuk. Talán fel sem merül bennünk az a gondolat, hogy az erősebb nem képviselőinek is szüksége lenne az imádságra, feltöltődésre. Ugyanúgy szükségük van a hitben vagy a lelkiekben való elmélyülésre, mégis azt látjuk; ők nehezebben szánják rá magukat, másféleképpen élik meg sokszor hitüket.

Egy évvel ezelőtt Makkai László atya vezetésével az édesanyák töltöttek el egy hétvégét Sajópálfalán. A lelkigyakorlatot záró beszélgetéskor merült fel először az a gondolat; milyen jó lenne, ha az otthon maradt férjeknek is lenne lehetőségük egy kicsit félrevonulniuk, hogy átélhessék, megtapasztalhassák egy-egy ilyen tematikus lelki nap kegyelmi ajándékait.  

Eltelt egy év, és nagyböjt második hétvégéjén a sajópálfalai Égi Édesanyánk a földi édesapákat hívta és várta, szerencsére többen meg is hallották az ő hívását.

csoportkép

Fedor Péter atya vezetésével két napon keresztül a jelenlévőknek lehetőségük volt feltérképezni kapcsolataikat; kapcsolatukat Istennel, és azokkal az "isteneikkel", amelyek az Ő helyét szeretnék elfoglalni, kapcsolatukat feleségükkel, kapcsolatukat gyermekeikkel.

Nagyon fontos, hogy legyen egy jó, és aktuális térképünk magunkról és kapcsolatainkról; lássuk és tudjuk, mi hol járunk, hogy el tudjuk kerülni azokat a kapcsolati szakadékokat, amelyek mindannyiunk életében megjelenhetnek. Péter atya több évtizedes családapai és lelkipásztori tapasztalatai ebben segíthették a jelenlévőket, de a résztvevők egymás életébe, harcaiba is belepillantva új utak felismeréséhez juthattak el.

Az édesanyák után most az édesapák is megerősödve térhettek vissza családjaikhoz, hogy a hétköznapokban valósítsák meg mindazt, amit ezen a hétvégén, lelki útravalóként kaphattak kegyhelyünkön.

Szöveg: Bodnár Dániel, fotó: Bak László

Címkék