Jövőt építeni csak hitben lehet

Projektzáró konferenciát tartott 2018. augusztus 24-25. között a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon, Görögkatolikus Roma Szakkollégium Miskolctapolcán.

Makkai L., Vitályos E., Balogh J.

"Együtt a hitben jövőt építünk!"  volt a címe annak a konferenciának, amit a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon, Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezett Miskolctapolcán. A konferencia nem csak lezárni akarta azt a pályázatot, ami 2016 február óta működtette és finanszírozta a roma szakkollégiumot, hanem új távlatokat is nyitott, hiszen, amint azt a rendezvény maga is mutatja, mára beérett a szakkollégiumok által végzett szakmai és tudományos munka.

A konferenciát hallgatóink gordonka előadása nyitotta meg és tette még ünnepélyesebbé, melyet Makkai László igazgató úr beszéde követett. Igazgató Úr hangsúlyozta, hogy jövőt építeni csak együtt, hitben élve lehet. A megjelenteket Balogh Jenő, szakkollégiumi HÖK elnök is köszöntötte.

Balogh Jenő

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy előadást tartott Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár asszony, Sztojka Attilla főosztályvezető úr, Szilágyi Eszter projektvezetőnk, Veres Edit, az Oktatási Hivatal Felsőoktatásért Felelős Főosztályvezetője, illetve nem utolsó sorban Mózes Áron, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium igazgatója is.

A kétnapos rendezvény lehetőséget adott arra, hogy hallgatóink bemutassák kutatási területeiket, valamint arra is, hogy egyetemi oktatók, illetve a felsőoktatás témakörének szakértői számoljanak be kutatási eredményeikről. A roma szakkollégiumokat érintő országos kutatásáról Szabó Tünde (Semmelweis Egyetem, Mentálhigiéné Intézet) tartott beszámolót. Szakkollégiumunk részéről a hallgatói tapasztalatokat és kezdeményezéseket Lakatos Zsuzsanna Lívia és Lapos Bence mutatták be. Tudományos munkáikat jelenlegi és volt hallgatóink is örömmel ismertették a megjelent közönséggel. Részükről Szajkó Cintia, Horváth Klaudia és Balogh Győző adtak elő.

előadás közben

A konferencia utolsó blokkjában a felsőoktatás szociális dimenzióiról, a hátrányos helyzetű fiatalok motivációjáról és útjáról, és a Miskolci Egyetem hallgatóinak kompetencia-felméréséről hallgattunk előadásokat. A fontos szakmai szempontok alapján végzett kutatásokat Veres Edit az Oktatási Hivatal Felsőoktatásért Felelős Főosztályvezetője, Dr. Ceglédi Tímea kutató (Debreceni Egyetem, Neveléstudományok Intézete) és Dr. Havasi Virág egyetemi docens (Miskolci Egyetem, Szociológiai Intézet) mutatták be.

Galambvári Péter, Radomszki Lászlóné, dr. Czap László

Köszönjük, hogy Dr. Czap László, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kirendeltség igazgatója, Papp Zoltán, a Miskolci Egyházmegye oktatási referense, Galambvári Péter a Miskolci Egyházmegye bírósági helynöke, számos dékán, igazgató, mentor és oktató vett részt rendezvényünkön. Köszönjük továbbá mindenkinek, aki az elmúlt években részese volt a szakkollégiumunk munkájának, hogy velünk együtt a hitben építhettük a jövőt, és a folytatáshoz az égiek Áldását kérjük!

A program az EFOP-3.4.1.-15-2015-00010 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

A kollégium dolgozói

Mozgó Mónika

 

Címkék