Isten jobbjában bízva – kopt keresztényként a miskolci görögkatolikus diákotthonban

Florence Gamal a Fiatal Keresztények Ösztöndíjprogram segítségével földtudományi mérnök szakon tanul a Miskolci Egyetemen, mindemellett a görögkatolikus diákotthon lakója is. A vele készült interjút az alábbiakban olvashatják.

Florence Gamal

Honnan érkeztél hozzánk/Magyarországra?

Florence Gamal-nak hívnak és Kairóból, Egyiptom fővárosából érkeztem.

Kérlek, mondj pár szót a családodról! Hogyan élnek, mit dolgoznak, tanulnak-e?

Kis családban élek, csak édesapám, édesanyám és a három lánytestvérem. A testvéreim közül egyikük idősebb nálam három évvel, a két húgom pedig öt és tizenhárom évvel fiatalabbak nálam. Édesapám piac tulajdonos, édesanyám tanár. A nővérem média és kommunikáció szakon diplomázott. Ezután Kuvaitba utazott, ahol most is dolgozik. Az idősebb húgom a Bölcsészettudományi Karon tanul a Kairói Egyetemen, a fiatalabb húgom középiskolás.

Mit tanulsz Miskolcon?

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán mesterszakos szénhidrogén-kutató földtudományi mérnök hallgató vagyok.

Miért választottad azt, hogy itt tanulj? Milyen ösztöndíj keretében vagy itt hazánkban? Hogyan támogat téged a Hungary Helps Program?

Az egyik álmom az volt, hogy felsőfokú tanulmányaimat azon a területen, folytassam amit szeretek. Miután lediplomáztam a Földtudományi Karon, az egyiptomi Helwan Egyetemen, külföldön szerettem volna folytatni tanulmányaimat. Időközben dolgoztam orvosi képviselőként az egyiptomi gyógyszergyárak egyikében, amely egyáltalán nem kapcsolódott a tanulmányi területemhez, nem adtam fel az álmomat. Sok ösztöndíjprogramot átfésültem, amíg meg nem találtam a Hungary Helps Program keretében létrejött Fiatal Keresztények Ösztöndíjprogramját (Scolarship for Cristian Young People – SCYP). Sorban megnéztem a kínált programot, az egyetemeket és a követelményeket, míg végül megtaláltam a Miskolci Egyetemet, amely olyan speciális diplomát nyújt, ami egyesíti a földtudományokat és a mérnöki tudományokat. Így beadtam a pályázatomat, és végül elnyertem a Hungarian Helps Program támogatását (SCYP), így a” keresztény fiatalok” ösztöndíjasa lettem.

Magyarország Kormánya a program keretében nem csupán ösztöndíjjal támogat minket, de számos tevékenységet és rendezvényt szervez. Mindamellett segítenek felhívni a figyelmet a keresztényüldözésre is, - amely a 21. század egyik leginkább elhallgatott tragédiája-, kiállnak a keresztény kisebbségek mellett a fejlődő országokban.

Hogyan érzed magad nálunk a diákotthonban? Jó közösségre találtál? Miért ezt a diákotthont választottad?

Nagyon örülök, hogy ebben a diákotthonban élek. Jól érzem magam, valóban tiszta, békés hely, és minden olyan segítség és eszköz biztosítva van számomra, amire szükségem lehet, és amelyek segítenek a tanulásban.

Találtam itt egy elképesztő közösséget, a diákok és a munkatársak kedvesek, együttműködőek és barátságosak is. Nem éreztem magam idegennek, mert nagyon jól fogadtak, most jó barátok vagyunk, és otthon érzem magam a társaságban. Az ittlétem lehetőséget ad arra is, hogy közelebb kerüljek a magyar diákokhoz, és most egymástól tanulunk angolul és magyarul.

Azért választottam ezt a kollégiumot, mert jobban passzol az elvárásaimhoz, mint mások: nem zajos és jó közösséget biztosít, megélhetem a hitemet. Az egyetemi kollégiumban nem volt lehetőségem olyan jó kapcsolatokat kialakítani az ottani diákokkal, mint a görögkatolikus diákotthonban.

Ki ajánlotta számodra ezt a diákotthont?

A diákotthont Cybill, egy pakisztáni barátom ajánlotta, aki szintén a Hungary Helps Program ösztöndíjasa. 2020 februárjában költözött be a kollégiumba.

Hogyan merítesz erőt a hitedből? Van kedvenc részed a Bibliából, hogyan segített ez?

Néha nehéz lehet megtartani az Istenbe vetett hitet, amikor az élet nehézségeket gördít elénk. Éppen ezért, amikor bármilyen küzdelemmel találkozom, az első segítségem a Biblia, ahol találhatok verseket a hitről, hogy megnyugvást és vigaszt nyújtsanak nekem. A Biblia tele van hihetetlen igazságokkal, amelyek arra emlékeztetnek minket, hogy hitünket Istenbe helyezhetjük és bízhatunk Őbenne.

Számos kedvenc részem van a Bibliából, amely segít nekem és magabiztosabbá tesz, a segítségükkel próbálom legyőzni a szembejövő akadályokat:

„…az Úr magasra emelte jobbját, igen, az Úr jobbja erősnek bizonyult.” (Zsolt. 118,16)

„Ezt felelte: „Mert gyenge a hitetek. Bizony mondom nektek, ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen.” (Mt 17,20)

A beszélgetést a kollégium munkatársai készítették

Címkék