"Hordozzuk egymás terhét" - elindult a jelentkezés a Szent Damján táborba

Idén sem maradhat el a nyár egyik legjobban várt tábora, a Szent Damján, ahol egymás terhét hordozva tölthetnek el egy hetet önfeledt szórakozással a fogyatékkal élő emberek és önkéntes segítőik. A tábort augusztus 4-9 között szervezik meg, az első napot megelőz egy felkészítő nap az önkéntes segítők számára.

Damján tábor

Jelentkezni április 30-ig lehet az alábbi linkeken:

Jelentkezés önkéntesnek: http://bit.ly/damjan-tabor-2019-onkentes 

Jelentkezés táborozónak: http://bit.ly/damjan-tabor-2019-taborozo-jelentkezesi-lap

Kérdés esetén szívesen állnak a szervezők rendelkezésre a: szentdamjantabor@gmail.com e-mail címen, illetve a +36 30 386 2790-es telefonszámon.

A Szent Damján tábor immár évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozik napi imája során. Ezzel párhuzamosan a Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló Gondozó Otthonba kezdtek járni, hogy az ott élő sérült gyermekekkel foglalkozzanak, játszanak, énekeljenek és különböző szabadidős programokat szervezzenek közösen. A papnövendékekben a lelki kapocs mellett egy személyes kapcsolat is létrejött. Kialakult egyfajta érzékenység, mellyel a sérültek felé tudnak fordulni. Évközben már nem csak a Magdaléneum lakóival szerveznek közös délutánokat, hanem a környező hasonló intézményekbe is eljárnak. Felmerült részükről az az igény, hogy - lehetőségeikhez képest - segítsenek a gyermekeken, és azok családjain. Ezért szervezték meg az első Szent Damján tábort, mely a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett. A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyermekek számára. A költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők.

A tavalyi táborról készült beszámolónkat ide kattintva nézhetik meg.

A tábor célja

A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsen, ahol fogyatékkal élő gyermek van. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják a gyermekeket. Az első tábor élményei, és sikere után a szülői visszajelzések tovább buzdították a kispapokat és a civileket egyaránt. A program kialakításának egyik legfőbb szempontja, hogy a táborozó gyermekek maradandó élményekkel térjenek haza. Az évközi látogatások során az a tapasztalat, hogy a programok elérik céljukat, a gyermekek számára minden évben kiemelkedő esemény a Szent Damján tábor.

Még több információ: http://www.damjantabor.hu/