Hittel, tehetséggel

A Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat fennállásának 10 éves jubileumát ünnepelte 2021-ben. Az egész évet felölelő rendezvénysorozat záró eseményét 2021. november 25-én a HITTEL, TEHETSÉGGEL Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021 című zárókonferenciát Szegeden rendezték meg.

a tempéomban

Az egésznapos program Dr. Kozma Gábor rektor (Gál Ferenc Egyetem) nyitóbeszédével kezdődött, majd Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök (Magyarországi Evangélikus Egyház) áhítatával folytatódott. Ezt követően Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (Belügyminisztérium), Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos (Belügyminisztérium), Hegyi László egyházi felsőoktatásért felelős miniszteri biztos (ITM), Dr. Ternyák Csaba érsek (Egri Főegyházmegye) és végül Dr. Markus Ehm régiós vezető (Hanns Seidel Alapítvány) is köszöntötte a résztvevőket.

A roma szakkollégisták tudományos munkáinak bemutatása három szekcióban történt. Az első, délelőtti szekció levezető elnöke Dr. habil. Biczó Gábor volt, aki felkonferálta a hajdúböszörményi, a budapesti jezsuita és a nyíregyházi evangélikus roma szakkollégium előadóit. Ebben a szekcióban a jelenlévők hallhattak előadást a diplomás romák értelmiségi szerepeiről, a szakkollégiumi hallgatók felsőoktatásba való bejutásának társadalmi és szociokulturális hátteréről és a nyíregyházi szakkollégium reziliens közösségeiről.

A második szekciót Prof. Dr. Zakar Péter vezette, mely során a debreceni református, a szegedi keresztény és a debreceni görögkatolikus roma szakkollégium doktorandusz hallgatói mutatták be kutatási eredményeiket a mentorálás előrejelző tényezőiről, a tanári nézetekről és a hátránykompenzáló programok összehasonlító elemzéséről.

A tartalmas ebéd utáni részt Dr. Hadnagy József vezette. Az utolsó szekcióban az egri és a miskolci szakkollégisták mutatták be lezárt kutatásaikat. Előbbinek a földrajzoktatás módszereinek összehasonlító vizsgálata során levont érdekes és tanulságos következtetéseket hallgathatták meg a résztvevők. A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot Hadházi Renáta magyar nyelv és irodalom mesterszakos hallgató képviselte Esélyért díjas, Tudományos Diákköri Konferencián I. helyezést elért dolgozatával, mely a Transzlingválás a nyelvi hátrány csökkentésére címet viseli.

előadó

A rendezvényt és egyben a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat jubileumi évét Kocsis Fülöp érsek metropolita zárta le.  Ezt követően Szent Mise keretében adtak hálát a konferencia résztvevői a szegedi dómban, ahol Balog Zoltán református püspök, volt emberi erőforrások minisztere magyarázta Isten igéjét. Dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyéspüspök köszöntőjét követően a napot közös vacsorával zárták, mely során Langerné Victor Katalin felvágta a KRSZH tortáját.

Rendkívül színvonalas, tartalmas és értékes időt tölthettek el a jelenlévők, melyért köszönet illeti a szervezőket és házigazdákat, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium munkatársait és hallgatóit. A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium pedig ezúton köszöni meg tehetséges hallgatójának, Hadházi Renátának, hogy képviselte az intézményt izgalmas kutatásával. Továbbá mentorának, egyben témavezetőjének, Dr. Gréczi-Zsoldos Enikőnek a kitartó, szeretetteljes munkáját és Renátába vetett hitét. Csak így tovább!

Szöveg: Csorba Mónika, tanulmányi vezető, GFKD

Címkék