Hittanverseny

Több szempontból is történelmi jelentőségűnek mondható az az országos görögkatolikus hittanverseny, amelyet április 25-én rendeztek meg az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolában.

Atanáz püspök
Versenyző

Egyrészt ez volt a Hajdúdorogi Metropólia első országos méretű hittanos rendezvénye, másrészt e borsodi kisváros országos tanulmányi verseny döntőjének még soha semmilyen tárgyból nem adott otthont. A helyiek ennek megfelelő szerető figyelemmel és izgalommal készültek a napra.

Már a regisztráció perceiben sem unatkozott a 75 versenyző – akik közül néhányan egészen messziről, Szegedről, Érdről érkeztek –,  s az őket kísérő katekéták és atyák, hiszen diavetítés formájában végignézhették a Miskolci Egyházmegye templomait. Ízelítőnek is nagyon kevés volt ez a terület vallásosságából. A több száz éves templomok mellett megjelenő új épületek viszont legalább annyit üzentek még a felületes szemlélőnek is, hogy az elöregedő falvak mellett vannak új, s élni akaró közösségeink.

Marincsák László atya, a verseny szervezője, köszöntő beszédében Szent Pál apostol nyomán azt mondta, hogy bennünket közel hozott egymáshoz a Jézus Krisztusba vetett hit, de az is e napon, hogy a verseny egyházmegyei fordulójából továbbjutottak a jelenlévő diákok. Az intézmény vezetője felé köszönetet mondva eredményes versenyzést, s lelkiekben növelő napot kívánt mindenkinek.

Obbágy László atyától egészen személyes hangvételű köszöntő szavakat hallhattunk. Ő valójában visszajött e városba, hiszen gyermekéveit itt töltötte.

Megtiszteltetésnek vesszük, hogy a mi gimnáziumunk adhat otthont e versenynek, s reméljük, hogy nem utoljára – fogalmazta meg beszédében érzéseit Flaskó Attiláné, az intézmény igazgatója.

Ezt követően Atanáz püspök atya emlékezett meg Szent János apostolról, akinek a nevét viseli a gimnázium, valamint Márk evangélistáról, akinek éppen az ünnepe volt. Az általa vezetett imádság után megkezdődött a feladatlapok kitöltése.

A verseny témáját a leggyakrabban imádkozott zsoltárok, valamint a Máriapócsi Kegykép és Kegyhely története adták. Dicséri a diákok felkészültségét a kialakult szoros eredmény. Ennek kihirdetésére a helyi görögkatolikus templomban került sor. Itt valamennyi versenyző és felkészítő katekéta Atanáz püspök atyától vehette át a jól megérdemelt jutalmat. Könyv, ikon, kitűző, könyvjelző, édesség mindenkinek jutott.

Minden tárgyi ajándék fölött áll az a lelki növekedés, ami reményeink szerint kísérte e több hónapon át tartó készületet és versenysorozatot. Bízunk benne, hogy a zsoltárok szerzőinek istenélménye diáknak és felkészítőnek közelebb hozta az élet misztériumát.

Versenyünket támogatta a Park Könyvkiadó Kft., Libri Könyvkiadó Kft., Helikon Kiadó Kft. és a Magvető Kiadó, amelyeknek ezúton is köszönetet mondunk.

Gratulálunk a győzteseknek, de minden résztvevőnek is. A verseny végeredménye az alábbi. Zárójelben a felkészítő katekéta neve található:

 

EGYHÁZI ISKOLA 5-6.

 

1.      Rudabányácska (Demkó István) – Demkó Boglárka, Szabó Vencel, Frind Bianka

2.      Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola, Nyíracsád (Tóth Elek) – Mikáczó János, Szűcs Nóra, Veres Ramóna

3.      Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Miskolc (Boronkai József) – Pacsai Cirill, Kondás Réka, Rencsicsovszki Bence

4.      Nyíracsád (Tóth Elek) – Kerti János, Új Nándor, Lőrincz Kristóf

5.      Báthory István Katolikus Gimnázium Nyírbátor (Tündik Ildikó) – Kósa Fruzsina, Papp Virág, Vágó Anita

6.      Széchenyi István Katolikus és Német nemzetiségi Általános Iskola Mátészalka (Szabó Józsefné) – Lőrincz Dóra, Nyíri Zsolt, Görög Levente

7. Jókai Mór Református Általános Iskola Miskolc (Kissné Sz. Krisztina) – Bodnár Lilla, Nemes Máté, Wechsler Laura

 

EGYHÁZI ISKOLA 7-8.

 

1.      Széchenyi István Katolikus és Német nemzetiségi Ált. Isk. Mátészalka (Szabó Józsefné) – Szécsi Fanni, Kása Gergő, Papp Dávid

2.      Érd ( Szabó Mihály) – Feczkó Ágnes, Feczkó Nóra, Hoppál Zita

3.      Nyíracsád (Tóth Elek) – Szűcs Levente, Papp Zsolt, Macsi Nándor

4.      Jezsuita Gimnázium Miskolc (Boronkai József) – Pacsai Luca, Kisfalusi Terézia, Molnár Zsombor

5.      Szent Miklós Görögkat. Ált. Isk. Edelény (Kovács Lajos) – Girhiny Alexandra, Molnár Johanna, Szlifka Anna

6.      Rákóczi Zsigmond Ref. Ált. Isk. Szerencs (Polyák Péterné, Szabóné B. Mónika) – Brevák Dominika, Stefán Erik, Vörös Vivien

 

 

EGYHÁZKÖZSÉG 5-6.

 

1.      Szikszó (Moldván Tibor) – Brünner Vivien, Tóth Máté, Győrffi Ádám György

1.      Szeged (Szaplonczay Miklós) – Kocsis-Savanya Natália, Nagy Csaba, Hornyák András

2.      Gávavencsellő (Iski István) – Hullár Attila, Koleszár Dóra, Jászai Vanda

3.      Mátészalka (Szabó Józsefné) – Balogh Róbert, Gál Péter, Zatik Péter

4.      Abaújszántó (Galambvári Péter) – Petrovszki Dániel, Orovecz Marcell, Gyáni Kevin

5.      Tiszaújváros (Jeviczki Pál, Szajlai Dávid)

 

EGYHÁZKÖZSÉG 7-8.

 

1.      Rozsály ( Kiss Andor) – Huszti Tímea, Ignácz Ivett, Kovács Enikő

2.      Újfehértó (Molnár József) – Barkaszi Barbara, Káplár Anna, Szabó Fanni

3.      Kántorjánosi (Kerezsi János) – Benkő Martin, Kosztyu Laura, Veres Szabina

4.      Ózd ( Szilágyi István) – Szabó Patrícia, Rácz Márk, Berkes Dzsenifer

5.      Garadna (Boros Lászlóné) – Berencsi Gergő, CSzarka Viktória

6.      Miskolc-Diósgyőr (Bakné O. Teodóra) – Pecasz Krisztina, Körmöndi Helga, Juhász Lili

 

FÉNYKÉPALBUM

Címkék