Házasság hete egyházmegyénkben - frissítve

Idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét Magyarországon, a keresztény egyházak és civil szervezetek közösen. Egyházmegyénkben több helyszínen is programokkal várják a házaspárokat és a házasságra készülőket.

gyűrűk

A Házasság hete országos programsorozat keretében Szerencsen a Rákóczi- vár Lovagtermében február 12-én Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus tartott előadást. Az atya beszédében kiemelte a ikonok fontosságát, amelyek örök érvényű üzenetet hordoznak magukkal. Arra szeretnék rámutatni ezeken a példákon keresztül, hogy hogyan tudjuk a házas életformát jól képviselni, középpontba állítva azokat, akik tevékenyen próbálnak tenni azért, hogy házasságuk harmóniában teljen- mondta a parókus. A rendezvény végén a parókus megáldotta a házaspárokat.  (Forrás:  Globo Tv, további képek ITT)

Csajoszki atya

 

Házasság hete Sajószentpéteren és Mucsonyban - Szepesi Szilárdné írása:

A Sajószentpéteri és a Mucsonyi Görögkatolikus Parókia szoros lelki kapcsolatban áll egymással hiszen 1972-ig, a Sajószentpéteri Parókia önállósodásáig, a mindenkori mucsonyi parókus és segédlelkész látták el a sajószentpéteri híveket. Sajószentpéteren a mai napig is nagyon sok Mucsonyból elszármazott görögkatolikus család él, akik aktívan bekapcsolódnak a parókia életébe. Ennek  a szoros kapcsolatnak a kifejeződése volt az idei esztendőben az is, hogy Jármi Zoltán és Szepesi Szilárd parókus atyák vezetésével a két parókia közösen kapcsolódott be a Házasság hetének rendezvény sorozatába. 2020. február 9-én délután húsz házaspár kerekedett fel Sajószentpéterről és Mucsonyból, hogy Miskolcon, a Kálvária dombon, egy közös imádsággal indítsák el a Házasság Hetét.

csoportkép

Talán ránk is fért már a Nagyböjtre készülve, hogy egy kicsit többet foglalkozzunk házasságunkkal, merjünk tanúságot tenni, tanácsot kérni, ha kell másokat biztatni. A két parókus, Zoltán és Szilárd atya vezetésével gondolkodhattunk együtt az értékekről,  ezen belül is a házasság értékeiről. Ők segítettek bennünket abban, hogy átgondoljuk; hogyan is tudunk vigyázni törékeny kincsünkre, a családra.

a múzeumban

A Kálvária dombon elmondott imádság és a parókus atyák elmélkedései után alkalmunk adódott arra is, hogy egy tárlatot nézzünk meg közösen a Hermann Ottó Múzeumban, majd egy jóízű vacsora elfogyasztása közben beszélgessünk arról, hogyan tudunk új esélyt adni egymásnak családi kapcsolatainkban.

Erősítsenek bennünket a közösen elmondott imádság szavai, hogy a kísértéseket legyőzve minden nap hűségben, megbecsüléssel tudjuk szeretni egymást úgy, ahogyan azt házasságunk kezdetén ígértük életünk társának.

A LINKRE kattintva a Görögkatolikus Médiaközpont összeállítását tekinthetik meg. A kisfilm azért különleges, mert benne olyan fiatal párokat ismerhetünk meg, akik a házasság és az egyházi rend szentségét egyaránt megélik. Az összeállítás második felében látható (8:58-tól) a Balogh Győző atyával és feleségével készült interjú. Győző atya jelenleg rakacaszendi parókusként szolgál egyházmegyénkben. 

Címkék