„Hálát adok neked, Uram, teljes szívemből!”

Az év utolsó napján hálát adva tekintünk vissza a mögöttünk álló évre.

ICXC NIKA

2019-ben is számos fejlődésért, gyarapodásért és megerősödésért adunk hálát egyházmegyénkben.

Szolgálattevőink száma idén gyarapodott. Pásztor Gergelyt és Varga Csabát pappá, Troszt Ákos alszerpapot pedig diakónussá szentelte Atanáz püspök. Ózdon Hevér Tibor, Miskolcon dr. Szűcs Tivadar került a felolvasói rendbe.

papszentelés

Egyházmegyénkben idén is több  templom újult meg. Felsőzsolcán, Arnóton, Görömbölyön, Sárazsadányban, Tornabarakonyban és Debrétén a templom és Rakacán, valamint Bódvaszilason a kápolna külsején zajlottak nagy munkálatok, köztük több olyan munka is, amelyek az épületek állagmegőrzését, nedvesedésének mentesítését mozdítja elő.

templomszentelés

Szikszón és Tiszaújvárosban a templom belseje szépült. Szikszón elkészült az új templom képállványát díszítő óriási ikon sorozat, Tiszaújvárosban pedig egy új oltárt szenteltek föl. Edelényben a templom mellett a közösségi ház is megújult. Nyár elején, Ongán egy új templom alapkövét áldotta meg az egyházmegye főpásztora. A közeljövőben kerül sor Mezőkövesden épített új templom szentelésére és hálaadásra Sajópálfalán, Dámócon, Kisrozvágyon és Legyesbényén a külsőleg felújított templomokban. Parókia épületeink is megújultak Baktakéken, Berzéken, Bodrogolasziban, Emődön, Rakacán és Szerencsen.

ikonosztáz

Az egyházmegye köznevelési intézményeiben is sok változás történt: Építendő bölcsőde és óvoda helyét jelzi immáron egy kőkereszt Sajószentpéteren. A kazincbarcikai Angyalkert Óvodában pedig egy új imaszoba, és egyéb, a gyermekek egyéni fejlesztését lehetővé tevő helyiségek kerültek kialakításra. Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola épületegyüttese gyógytestnevelési teremmel és integrált játszótérrel bővült, melyet fogyatékkal élők és egészséges társaik egyaránt használhatnak sportolásra, kikapcsolódásra, művészeti tevékenységre. Valamint elsősorban a természettudományi és idegen nyelvi órákon használt további tantermek létesültek.

játszótér

Szintén Edelényben a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium két új tanteremmel, valamint egy műhelyépülettel bővült, továbbá a régi aulával összenyitható többfunkciós nagyteremmel egészült ki az épületegyüttes melyet a kibővült képzési kínálat és a tanulók létszámának növekedése tett szükségessé.

gimi

A Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium 2018 évi kollégium és iskola épületek felújítását követően jelen évben a tanműhelyének a felújítása valamint mezőgazdasági gépjárművek vizsgabázis és szőlészeti - borászati feldolgozó gépeinek eszközbeszerzése követte.

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény pedig végre újra birtokba vehette a felújított hernádvécsei lakásotthonokat, valamint Tolcsván egy új, különleges lakásotthonnal lett gazdagabb, ahol leányanyák csecsemőikkel találtak meleg otthonra.

A sátoraljaújhelyi Szent Anna Szeretetotthon 2019. október 1-től a Miskolci Egyházmegye fenntartásába került.

A gyermekek számára rendezett versenyek sem maradtak el az idén. A hagyományos hittan és liturgikus-ének versenyek mellett rajzpályázatok, vers- és novellaíró pályázatok, valamint úszó- és asztalitenisz versenyeken mérhette össze tudását és erejét az ifjúság, egyházmegyei és metropóliai szinten egyaránt. Ezek a találkozók a megmérettetésen kívül közösség kovácsoló szerepet is betöltenek, csakúgy, mint a Szerencsen megrendezésre kerülő családi nap a nyár elején.

hittanverseny

Ismét Irota adott otthont a zsolozsmás tábornak, sőt 2020-ban is, július végén újra várja majd az imádságban elmélyülni vágyókat.

Három éve egyre nagyobb számban indulnak útra egy Tokajból a fiatal felnőttek. A 22+ zarándoklaton több mint hatvan kilométeres távot tesznek meg, hogy testileg kimerülve ugyan, de lélekben megerősödve érjenek Máriapócsra, az Illés napi búcsúra. Valamivel rövidebb távot, de annál nehezebb, hegyes-völgyes terepen tettek meg Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Központ ellátottjai, nevelőik és más érdeklődők Atanáz püspök vezetésével a Szent Erzsébet zarándoklaton Mogyoróskától Hollóházáig június végén.

zarándoklat

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképe, a missziós kereszt egy hónapon át töltötte be missziós küldetését egyházmegyénkben. Összesen kilenc parókián - Miskolcon, Homrogdon, Encsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon, Szerencsen, Tiszaújvárosban, Ózdon és Edelényben - köszönthettük ezt az ereklyékkel teli hatalmas keresztet. A kereszt látogatásához számos egyéb közösségi program, lelki nap kapcsolódott az egyes helyszíneken. A kongresszusra való előkészületek sorát egy Miskolcon megrendezett konferencia zárta.

a kereszt előtt

A Keresztelő Szent Jánosról nevezett díjat a Papi Szenátus javaslatára idén Kondás Sándor atya kapta meg, ezzel az elismeréssel köszönve meg több évtizedes fáradhatatlan munkáját, mellyel elsősorban a médiában szolgálja egyházmegyénket.

A családra összpontosító színházi előadásokat tekinthette meg több ezer néző nyáron Miskolc-Tapolcán az Akropolisz Szabadtéri Színpadon és télen, három alkalommal Miskolcon és Kazincbarcikán.

színház

 

Címkék