Hálaadással állított kőkereszt Mucsonyban

Január 30-án áldották meg Mucsonyban azt a kőkeresztet, amely a község ruszin gyökereit is hivatott jelezni.

kereszt

Ruszin keresztet állított a Múcsonyi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat a község ruszin lakosságának háláját kifejezve a jó Isten felé.

kereszt

Mucsony ruszin gyökerekkel rendelkező nagyközség, ezt most már a templom melletti parkoló telkén elhelyezett és megáldott ruszin kereszt is jelzi immár.

Január 30-án, a három főpap ünnepén áldotta meg Szepesi Szilárd mucsonyi parókus és Szónoczki János atya a parkoló telkén felállított ruszin kőkeresztet.

kereszt

Mucsony nagyközségben eddig 18 útszéli kereszt jelezte a falu lakosságának Jézus Krisztushoz való ragaszkodását. A most felállított ruszin kőkereszt pedig a község ruszin gyökereihez való szoros kapcsolódást jelképezi.

kereszt

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Viszlai Viktor, a település polgármestere, Szónoczki János atya,a Duna TV munkatársai, az egyházközség tagjai,a Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola vezetősége, tanárai és diákjai, a Mucsonyi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat tagjai, a helyi intézmények vezetői. A ruszin kőkeresztet a helyi Nonprofit vállalkozás készítette el az Országos Ruszin Önkormányzat, Múcsony Nagyközség Polgármesteri Hivatala és a Mucsonyi Ruszin Kisebbségi Önkormányzat hathatós anyagi támogatásával és közreműködésével.

kereszt

Szepesi Szilárd, mucsonyi parókus köszöntőjében a ruszin közösség nevében mondott köszönetet az „ajándékért”, amelyben a jövő, és felnövekvő ruszin ifjúság áll a középpontban, és nem utolsó sorban a keresztény értékrend szerinti nevelés megvalósulásának célja. A Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskolában jelenleg 22 diák tanulja a ruszin nyelvet és mélyíti el ruszin gyökereit és ezáltal is erősíti a község ruszin hagyományait.

Szepesi Szilárd, múcsonyi parókus

 

Címkék