Gyógytea-délelőtt az ózdi közösségi házban

Gyógytea-délelőttöt tartottak a görögkatolikus közösségi házban. Az előadáson gyógyító növényekről, és azok jótékony hatásairól tájékozódhattak a jelenlévők. Az alkalmon olyan füvekkel is megismerkedhettek, amelyek kevésbé ismertek. Az elkészített főzeteket meg is lehetett kóstolni.

gyógygteák

Gyógytea délelőttre várták az érdeklődőket a görögkatolikus közösségi házba. Az alkalmon megismerkedhettek a gyógyfüvekkel, és a gyógyteákkal. Gyógyító növénynek említünk meg minden olyat, amelynek részét az emberek a hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használnak. A növények gyűjtése és termesztése külön szakértelmet kíván. A legjobb hatást, a frissen szedett füvekkel érhetjük el. Körültekintően kell eljárni a gyűjtéssel és szárítással kapcsolatosan is. Az előadáson Jászberényiné Énekes Emília arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy több betegségre a természetben is fellelhető az orvosság.

Jászberinyiné Énekes Emília

„Sajnálom azt, hogy az idős korosztálynak a tudatából a gyógynövényeknek a használata elveszett a modern világban. Nekünk tőlük kellene tanulnunk, hogy milyen gyógynövény mire alkalmas” - mondta Jászberényiné Énekes Emília, a Boldog Romzsa Tódor Szeretetszolgálat vezetője.

A beszélgetés ideje alatt előre elkészített teák fogyasztására is volt lehetőség. Elsősorban hurutos betegségekre, gyulladásra, és népbetegségekre kaphattak tanácsokat a szakembertől. Ismert és kevésbé elterjedt növények jótékony hatásait ismertette az előadó. Bodnár Dániel parókus elmondta, hogy a templomban is minden éveben június 24-én szokták megáldani a gyógynövényeket. Ez az alkalom is azt a célt szolgálta, hogy természet kincseibe még nagyobb betekintést nyerjenek az idősek.

teakóstolás

„Specifikusan úgy készültük, hogy azokat a betegségeket hozzuk előtérbe a gyógyteák tekintetében, amelyek érintik őket. A cukorbetegség, a fekély, amely a fiatalabb embereket nem érinti, de akik jelen vannak, azok hasznos tanácsokat tudunk adni, hogyan miként tudják idővel a gyógyszereket kiváltani” - fogalmazott Bodnár Dániel, parókus.

A beszélgetés során megtudhatták azt is az érdeklődők, hogy mely betegségre, melyik főzet ajánlott, és azt is hogyan kell gyűjteni, tárolni, illetve teát készíteni belőlük. Az előadás végén arról is szó esett, hogy tudjuk felkészíteni immunrendszerünket a téli hónapokra. Ajánlott a vitaminban gazdag étrend, és a gyógytea fogyasztása, amelyet megelőzésre, és a már kialakult betegségekre is fogyaszthatunk.

Forrás:ozd.hu

Címkék