Gyakorlati tudnivalók a püspökszentelésről

2018. május 10-én Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Cyril Vasiľ érsek püspökké szenteli Szocska A. Ábel apostoli kormányzót a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. A fontosabb gyakorlati tudnivalókat gyűjtöttük össze az alábbiakban.

a psüpökszentelés helyszínei

A püspökszentelés szertartását is magában foglaló Szent Liturgia 10.30-kor kezdőik a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban. Egy fél órával előtte vonulnak a püspökök, a papság és az asszisztencia a templomba a szomszédos Püspöki Hivatalból. A félszáz egyházi elöljáró (érsekek, metropoliták, püspökök és mintegy száznyolcvan áldozópap) a szentély előtt és az oldalhajóban, tizennyolcan az oltár körül végeznek majd szolgálatot.

Kérjük, hogy a belépővel rendelkező vendégek a templomban 10.00 óráig foglalják el helyeiket.

Parkolásra a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola mellett, a Síp utcai parkolóban van lehetősége azoknak, akik parkolókártyával rendelkeznek (250 férőhely). Amennyiben ez a kijelölt parkoló megtelik, a belvárosi parkolóhelyek is ingyenesen használhatók a nap folyamán, ha az autóban jól látható helyre rakják a parkolókártyáikat. Ha lehetőség van arra, hogy összefogva, kihasználva minden utashelyet, többen érkezzenek egy autóval, az könnyítené a belvárosi parkírozás nehézségeit.

A gimnázium épületében és a parókia hittantermében a mosdók folyamatosan rendelkezésre állnak. A templom udvarán egy mentőautó fog orvosi ügyeletet biztosítani.

A tisztelendő asszonyok és gyermekeik a karzaton, a meghívott intézményvezetők a földszinti középső padsorok harmadik harmadában ülhetnek el. A kísérőknek, valamint a híveknek a Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium udvarán, a sátor alatt biztosítunk helyet. Itt nagyképernyős kivetítéssel és hangosítással szintén követhető lesz a liturgia teljes egésze.

Áldoztatás lesz a karzaton és az udvaron is, hogy senkinek ne kelljen tartózkodási helyéről elmozdulnia. A liturgia végén Ábel atya kimegy a sátor alatt lévő hívekhez, így a személyes találkozásra is itt lesz lehetőség.

A sátor alatt szeretetagapéra hívják a híveket. A tisztelendő asszonyokat, főtisztelendő atyákat, intézményvezetőket a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola aulájába, ebédlőjébe és udvarára várják, a püspököket, szerzeteseket és a protokoll vendégeket a hittudományi főiskola dísztermébe, kísérőiket a főiskola Szent Miklós-termébe várják ebédre.

A püspökszentelés szertartását élő adásban követheti honlapunkon, a Bonum Televízió közvetítésében, valamint a Mária Rádión. Az eseményről összefoglaló műsorok is készülnek, melyekről itt tájékozódhatnak.

Mivel a püspökszentelés nemcsak egy hivatalos esemény, hanem egy liturgikus cselekmény is, a zavartalanság, a méltóság megtartása érdekében, tisztelettel kérünk mindenkit, hogy templomba lépéskor kapcsolja ki a telefonját és ne készítsen felvételeket. Jó minőségű fényképek elérhetők az egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán.zenek egy autóval, az könnyítené a belvárosi parkírozás nehézségeit.

A május 9-10-i püspökszentelésről készült összefoglalókat a televízión és rádión is követhetik az alábbi időpontokban:

A Mária Rádión élő adásban hallgathatják, honlapunkon és a Bonum Televízión nézhetik a püspökszentelést teljes terjedelmében május 9-én 17.00 órától és május 10-én 10.30-tól.

 

Összefoglaló műsorok:

Szent István Rádió

2018. május 16. „Kilátó” címmel 9.05-kor (Tokaj 101.8 MHz)

2018. május 17. „Feltámadt Krisztus, Boldogságunk” címmel 21.05-kor (Eger 91.8 MHz)

2018. május 18. „Találkozás” címmel 21.05-kor (Tokaj 101.8 MHz)

 

Kölcsey Televízió

2018. május 13. 18.00 Hitvallás 1. rész

2018. május 20. 18.00 Hitvallás 2. rész

 

Bonum Televízió

2018. május 12. 15.10-kor „Hitvallás” címmel összefoglaló műsor

2018. május 13. 15.10-kor „Hitvallás” címmel összefoglaló műsor