Görögkatolikus Családi Nap Szerencsen

Július 1-én ismét megtelt a szerencsi Rákóczi vár udvara a görögkatolikus családi napon.

családi nap Szerencs

Az egyház is egy hatalmas család, mondta koszöntőjében Kocsis Fülöp metropolita, és hangsúlyozta a család fontosságát, „mert a hitünket is családi közösségben éljük meg.” Konc Ferenc polgármester tovább fűzte az érsek gondolatait, kiemelve, hogy a család, valamint legfontosabb pillérei a gyermekek, a legerősebb építőkövei jövőnknek.

Megtalálta otthonát a Rákóczi várban családi napunk, hiszen Szerencs városa ötödik alkalommal biztosította a helyszínt és segített a rendezvény lebonyolításában Csejoszki Szabolcs parókusnak. Idén a metropólia számos településéről érkeztek családok, nemcsak egyházmegyénkből.

A színpadon először a sátoraljaújhelyi Garagulya Gólyalábas Kompánia nevettette meg a nagyérdeműt, majd a Ciráda zenekar bírta táncra a gyermekeket. Eközben a felnőttek meghallgathatták Fülöp atya képes beszámolóját szíriai útjáról.

Délután az Ózdi Görögkatolikus Parókia bábelőadását tekinthették meg az érdeklődők. A vár kertjében a Szittya Lovasíjász Klub tartott bemutatót. Mindeközben az udvaron könnyűzene szólt az Osztás Band hangszereiből. 

A családi nap vendége Lackfi János, József Attila-díjas költő, író, műfordító, és felesége Bárdos Júlia művészettörténész voltak. Családjuk története és nagycsaládban megélt hitük bizonysága Isten végtelen szeretetének, a Szűzanya közbenjáró erejének.

Az alkotás örömét élhették át, akik a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület foglalkozásain vettek részt, egyben ismerkedhettek a tárgyalkotó népművészet hagyományaival. A Miskolci Makettezők Egyesület segítségével különböző járműveket lehetett modellezni.  A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola képviselői megmutatták, hogyan készül a Braille írás, hogyan „dolgozik” egy vakvezető kutyus. Évek óta elmaradhatatlan helyszínek a népi gyermekjátékok udvara, az ugrálóvár, a mászófal, a gyertyaöntés, és a gyerekeket szórakoztató bohóc. Idén egzotikusabb állatokat is lehetett simogatni a mini zoo-ban. A Szerencsi Bon-Bon Kft asztalánál a csokiszökőkút finomságait kóstolhattuk, de hosszú sor állt a csillámtetoválást készítők mellett is. A napot a gyerekek által várva várt habparty zárta a Szerencsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság jóvoltából.

Igazán örömteli napot tölthetett el mindenki a metropólia családi napján, akit a kora reggeli kiadós eső nem riasztott el attól, hogy elutazzon Szerencsre.

FÉNYKÉPALBUM 1

FÉNYKÉPALBUM 2 

FÉNYKÉPALBUM 3 (Serfőző László)